Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Bataattilaatikosta entistäkin herkullisempaa! Simppeli kikka takaa onnistuneen lopputuloksen

Bataattilaatikko joululaatikko laatikko joulu
Bataattilaatikko on löytänyt tiensä perinteisten suomalaisten joululaatikoiden rinnalle.Shutterstock
Julkaistu 22.12.2018 13:59

Emmi Niiniaho

Entä jos tänä jouluna et ostaisikaan valmista bataattilaatikkoa, vaan tekisit sen alusta asti itse. Yksinkertaisella vinkillä saat siitä entistä maukkaampaa.

Bataattilaatikko on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten joulupöydissä. Moni valmistaa laatikon valmistaa bataattisoseesta tai pilkkomalla bataatin pienemmiksi paloiksi ja sitten keittämällä ne kypsiksi. Bataattien luonnollinen makeus tulee parhaiten esille kuitenkin muulla tapaa.

Luonnollisesti makeampaa

Jos teet bataattilaatikkoa alusta asti itse, ennen soseuttamista bataatin täytyy luonnollisesti olla kypsää. Bataatin keittäminen tai höyryttäminen kypsäksi on suhteellisen näppärä ja varmasti nopein tapa valmistaa se, mutta jos haluat, että bataatti ei menetä makuaan valmistuksen aikana, ne kannattaa paistaa kypsäksi uunissa.

Katso myös: Tuttu juoma muuttaa bataatin suussa sulavaksi lisukkeeksi – tämä resepti vie kielen mennessään!

Kokonaisen bataatin kypsentäminen uunissa kestää tuplasti kauemmin kuin sen keittäminen palasina, mutta toisaalta uuni vapauttaa kätesi johonkin muuhun, eikä sitä tarvitse koko ajan vahtia.

Bataatin kypsentäminen kokonaisena kuorineen rikastaa sen makuja ja makeutta, jolloin lopputuloksena on makeampi bataattilaatikko – ilman suurta määrää lisättyä sokeria.

Parhaat tulokset matalassa lämpötilassa

Suurin osa resepteistä kehottaa valmistamaan bataatin 175–200 asteisessa uunissa, jolloin niiden kypsymisessä kestää noin tunnin verran. Bataattien pehmentyessä uunissa, voit valmistella rauhassa muita ruokia.

Katso videolta resepti pekaanikuorrutettuun bataattilaatikkoon. Artikkeli jatkuu videon alla.

1:30img

Jos ajan kanssa ei ole kiire, bataatit voi paistaa myös alhaisemmassa lämpötilassa, sillä tutkimusten mukaan bataatti sisältää entsyymiä, joka pilkkoo kasvin tärkkelyksen sokeriksi. Entsyymi toimii parhaiten, kun bataattia kypsennetään 60–80 asteen lämpötilassa.

Jos luottoreseptissäsi bataattilaatikon valmistus aloitetaan keittämällä bataatti kypsäksi, voit hyvin valmistaa ne silti uunissa ja seurata muutoin reseptiä. Lopputulos on sama, vain hieman maukkaampi.

Lähde:  The Kitchn

Tuoreimmat aiheesta

Joulu