Makeasta bataatista valmistat monenlaisia ruokia. Muistathan myös säilyttää juureskasvia oikein kotonasi.
Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla suosittujen veriappelsiinien sesongista. Helmikuun sesonkikasvisten joukkoon kuuluvat makeiden appelisiinien lisäksi myös muun muassa bataatit.
Tämä makea juures ei englanninkielisestä sweet potato -nimestään huolimatta ole sukua perunalle. Ruoanlaitossa bataattia käytetään kuitenkin usein perunan tavoin ja siitä voi valmistaa esimerkiksi herkullisia bataattiranskalaisia.
Tiesitkö? Vaikka bataatti ei olekaan perunalle sukua, se tuli Eurooppaan Etelä-Amerikasta samalla kyydillä Kolumbuksen matkassa.
Bataatti sopii myös esimerkiksi pataruokiin, uunissa paahdettavaksi sekä tärkkelyspitoisuutensa vuoksi sosekeittoihin. Joulupöydässä bataattilaatikko on noussut suosituksi ruokalajiksi muiden perinteisten laatikoiden rinnalle.
Bataatissa on hieman enemmän kuituja, antioksidantteja sekä A-vitamiinia kuin perunassa.
Lue myös: Säästä rahaa nerokkaalla salaattiniksillä: "Muuttanut totaalisesti tapani tehdä salaattia"
Älä säilytä bataattia jääkaapissa
Missä sinä säilytät bataatteja, kun ostat niitä kaupasta? Satokausikalenteri muistuttaa sivuillaan, että yleinen virhe kotioloissa on säilyttää tätä makeaa juuresta jääkaapissa. Bataatti ei kestä alle 10 asteen lämpötilaa, vaan säilyy parhaiten 12–16 asteessa. Bataatti viihtyy siis esimerkiksi viileäkaapissa.
– Yleensä kasviksia ostaessa koko ei kompensoi makua, mutta tämän kasviksen kohdalla kannattaa valita mahdollisimman suuria mukuloita, Satokausikalenterin sivuilla vinkataan.
Martat muistuttavat, että bataattia voi myös pakastaa esikeittämisen jälkeen. Kuorittua bataattia keitetään kiehuvassa vedessä noin viiden minuutin ajan, jonka jälkeen se jäähdytetään ja pakastetaan.
Kokeile kotona: Helppo sosekeitto – sujauta keittoon vaikka bataattia, parsakaalia tai muita kasviksia!
Lähteet: Satokausikalenteri, Martat, Kotimaiset Kasvikset ry