Viimeksi bloggaamani focaccia on genovalaisista leivistä ylivoimaisesti tunnetuin. Alueelta tulee myös toinen, monella tapaa mielenkiintoisempi leipä, farinata. Ai miksikö mielenkiintoinen? Se tehdään kikhernejauhoista ja on siten samalla luontaisesti gluteeniton.
En ollut koskaan maistanut moista, joten oli viimeinkin aika kokeilla. Leipä ei vaadi varsinaista leipomista. Sekoittaa kikhernejauhot ja veden yhteen vispilällä, maustaa suolalla ja antaa kohota. Sitten vain kaataa vuokaan ja paistaa. Ei tarvitse sotkea käsiä. Työaikaa kuluu muutamia minuutteja. Loistava vaihtoehto antipastopöytään ja illanistujaisiin. Erinomaista esim. perinteisen genovalaisen peston ja viinin kera. Hieno lisä vaikka kevään juhlapöytään erikoisruokavalioita ja herkkusuita huomioimaan. EDIT: Leivän rakenne saattaa yllättää. Se on pinnalta hivenen rapsakka ja sisältä hiukan pannukakkua muistuttavan pehmeä. Aion vielä grillata leipiä ja katsoa, mitä siitä syntyy.
VINKKI! Taikinaa voi maustaa monella tapaa. Voit lisätä siihen esim. yrttejä, juustoa tai kasviksia kuten sipulia, paprikaa, tomaattia...
PS. Sivumaun Facebook-sivu ylitti juuri 1500 tykkääjän rajan. Kiitos ja nöyrä kumarrus! Seuraa menoa ja makua myös siellä!
Farinata
9 dl kylmää vettä
6 dl kikhernejauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
Kaada kulhoon vesi. Lisää kikhernejauhot hiljalleen sekaan koko ajan vispilällä vispaten. Lisää suola. Anna levätä huoneenlämmössä 3 h tai yön yli. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kaavi pinnalle tullut vaahto pois. Voitele iso vuoka tai uuninpelti öljyllä. Kaada seos sille vajaan sentin paksuudelta. Ei ole millintarkkaa. Lorauta mukaan loput oliiviöljystä ja sekoita se vaikka haarukalla ympäriinsä. Rouhi pinnalle kunnolla mustapippuria. Laita uuniin 25-35 minuutiksi ja ota pois, kun pinta alkaa muuttua kullankeltaiseksi. Anna leivän vetäytyä 10 min. Leikkaa palasiksi ja laita tarjolle.