Friteeratusta ruoasta vähärasvaisempaa? Käytä tätä öljyä!
Friteeratut herkut vievät kielen mennessään, mutta ovat valitettavasti erittäin rasvaisia. Yksi öljy kuitenkin läpäisee ruokaa vähemmän kuin muut, jolloin ruoan kokonaiskalorimäärä jää alhaisemmaksi.
Parhaasta friteerausöljystä on kiistelty pitkään. Friteeraamiseen käytetään esimerkiksi rypsi-, auringonkukka- ja pähkinäöljyä.
Kaikissa öljyissä on omat hyvät puolensa, mutta The Journal of Agriculture Food Chemistry:ssä julkaistun tutkimuksen mukaan friteerausöljykilpailun voittaja on oliiviöljy.
Terveellisempää friteeraamista
Tutkimuksen mukaan aiemmat teoriat siemenöljyjen ylivoimaisuudesta voi unohtaa, sillä oliiviöljy on sekä terveellisempi että paremmin friteeraukseen soveltuva.
Tutkimuksessa vertailtiin oliiviöljyn ominaisuuksia maissi-, soijapapu-, ja auringonkukkaöljyihin. Tulokset kertovat, että jopa korkeissa friteerauslämpötiloissa oliiviöljy säilyi ominaisuuksiltaan tasapainoisempana.
Oliiviöljymerkki Borgesin sivuilla kerrotaan, että oliiviöljy läpäisee friteerauksen aikana ruokaa hyvin vähän, joten ruoan kokonaisrasvapitoisuus pysyy pienempänä kuin enemmän ruokaa läpäiseviä siemenöljyjä käytettäessä.
Huomioi öljyn erikoisominaisuudet
Oliiviöljyllä friteeratessa tulee kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka. Oliiviöljyä ei saa ikinä päästää savuamaan ja öljy tulisi kuumentaa keskilämmöllä korkeiden lämpötilojen sijaan. Sopiva friteerauslämpötila kasviksille on 160 ja muille ruoille 175 astetta. Muut öljyt sietävät ylikuumentumista oliiviöljyä paremmin, joten öljyn lämpötilaa kannattaa seurata huolella.
Öljyn lämpötilan voi tarkistaa leipäpalatestillä. Kun leipäpala uppoaa eikä nouse takaisin pintaan, on öljy vielä liian kylmää. Leipäpala käy pohjalla, mutta nousee hitaasti takaisin pintaan, kun öljyn lämpötila on 160–165 astetta. Tässä lämpötilassa voi friteerata vihanneksia, mutta ei lihaa.
Kun leipäpala uppoaa ja nousee muutamassa sekunnissa takaisin pintaan, öljy on riittävän kuumaa useimpien ainesten friteeraamiseen. Liian kuumaan öljyyn leipä uppoaa ja paahtuu.
LUE MYÖS:
Lähteet: The Daily Meal, Borges
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"