Uudella pilottihankkeella pyritään nostamaan hävikkiteema pinnalle. MTV:n Huomenta Suomessa keskusteltiin tänään Suomen ensimmäisestä hävikkioluesta, joka tehdään roskiin menevistä Vaasan ruispaloista.
Suomalaisessa elintarvikeketjussa haaskataan Luonnonvarakeskuksen tekemän selvityksen mukaan vuosittain jopa 460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Suurin yksittäinen hävikkituotekategoria noin 20 prosentin osuudella kaikesta kauppojen ylijäämäruoasta on leipä.
Nyt roskiin menevä Suomen suosituin leipä pyritään hyödyntämään uudessa kotimaisessa hankkeessa, jossa hävikkileivästä pannaan Wasted-olutta. Leipomoyhtiö Vaasan on hankkeen tukena.
– Me halusimme antaa leivälle uuden elämän oluen muodossa. -- Mallas on tärkeä osa, ja puolet siitä maltaasta me korvataan Vaasan ruispaloilla, kertoo Brewniversen olumestari Juha Sinisalo.
Tiesitkö? Ensimmäiset oluet syntyivät 5 000 vuotta sitten, kun leipää tipahti vesiastiaan ja se lähti spontaanisti käymään.
Valmistusprosessi on pyritty viemään niin lähelle perinteistä oluen valmistustapaa kuin mahdollista, jotta olutta voidaan tuottaa mahdollisimman isossa mittakaavassa.
Koituuko hävikkileivän hyödyntämisestä lisäkustannuksia?
– Kun hävikkileipää tai ylileivontaa tulee joka tapauksessa, on hyvä, että se saadaan hyötykäytettyä. Ongelmahan on se, että koko ketju pitäisi saada niin tehokkaaksi, ettei sitä syntyisi. Silloin kun hävikkiä jää yli, se ei ole enää kustannus tässä prosessissa, sanoo Vaasanin kaupallinen johtaja Minna Cousins.
– Raaka-aineena leipä meidän näkökulmasta ilmainen, toisaalta tuotantoprosessi on hieman haastavampi. Helpommalla päästäisiin, jos oltaisiin otettu vaan sitä perusmallasta, kertoo Sinisalo.
Mistä leipähävikki tulee? Miltä hävikkiolut maistuu? Katso haastattelu kokonaisuudessaan videolta!
Lähteenä myös Vaasan.