Hanna Brotheruksen aamut ovat alkaneet jo 30 vuoden ajan samalla tavalla – leipomalla leipää.
Koreografi, tanssitaiteilija ja kirjailija Hanna Brotherus aloittaa aina aamunsa leivonnan merkeissä.
– Se on tapani herätä, Brotherus kertoi Huomenta Suomessa sunnuntaina.
Brotheruksen leipä on joka aamu hieman erilainen, joten tarkkaa reseptiä ei ole. Yksi ainesosa häneltä kuitenkin aina löytyy keittiöstään leipää varten.
– Minulla on hiivaa pakkasessa aina. Sitä ostan aina sillä tavalla, että Alepan kassat ovat ihmeissään. Ostan aina 20 pakettia.
Brotherukselle aamuleivän tekeminen on luovaa ja meditatiivista.
– Teen leivän yksin ja hiljaa, tässä hetkessä. Tunnen sen, mitä leipä vielä kaipaisi. Tämä merkitsee minulle elämässä kiinni olemista.
Tällä kertaa leipään tuli muun muassa hunajaa, seesaminsiemeniä, chiansiemeniä, spelttijauhoja, kaurahiutaleita ja pähkinöitä.
Lue myös: Vappu Pimiän hittisämpylät, helppo pataleipä ja rieskat – nyt leivotaan parasta leipää!
Leipää ja liikettä
Leivän kohotessa on aika aamuliikkeelle. Liikkumalla Brotherus sanoo herättävänsä kehon tähän päivään.
– Minulle tuntuu oleelliselta avata aamulla keho, ja saada tunneyhteys omaan kehoon. Herään mieluummin aikaisemmin, jotta ehdin tehdä sen.
Yksinasuva Brotherus kertoo usein vievänsä leipää ystävilleen ja lapsilleen.
Ruokaisa leipä ei tarvitse runsaita päällisiä. Brotherus laittaa usein esimerkiksi kurkkua tai yrttejä itsetehdyn leivän päälle.