Moni perinneherkku on jäänyt suomalaisilta unholaan, mutta mitä klassikkoruokaa huippukokki Henri Alén toivoisi valmistettavan suomalaiskodeissa useammin? Makuja.fi otti selvää.
Kotiruokaresepteihin keskittyvän Vuoden keittokirja -teoksen (Readme, 2015) julkaissut Henri Alén on pahoillaan siitä, etteivät suomalaiset valmista verilettuja enää samaan tapaan kuin ennen vanhaan. Verilettujen puolesta puhuu huippukokin mukaan niiden maun lisäksi alhainen hinta ja terveellisyys.
– Mielestäni veriletut ovat selkeästi aliarvostettuja. Ne on niin helppo tehdä. Verta pitäisi vaan saada kaupoista paremmin, Alén toteaa.
Halpa ja ravitseva raudanlähde
Huippukokki huomauttaa, että myös lapset pitävät yleensä veriletuista. Jos lapsilla maistattaa ensimmäistä kertaa verilettuja, ei Alén suosittele kuitenkaan välttämättä paljastamaan heti lapsille sitä, mitä kaikkea tarjoillut letut sisältävät.
– Superhalpaa ja ravitsevaa raudanlähdettä ei ole kuitenkaan kovin helppo löytää ruokatuotteista. Täydellistä ruokaa, Alén toteaa.
Verilettuja vohveleina
Vohvelirauta on muodostunut yhdeksi Alénin keittiön luottotuotteista. Klassikkolaitteelle voi löytyä yllättävän paljon käyttöä, kun mitään mielen avoimena. Alén itse paistaa jopa veriletut vohveliraudalla pannun sijaan.
– Olen niin laiska, että teen vohveleina ne, Alén kertoo.
Vohveliraudalla paistamisessa on monta erityisen hyvää puolta verrattuna pannulla paistamiseen.
– Kun paistaa vohveliraudalla, niin se ei sotke, eikä räiski – ja ne ovat heti valmiina, huippukokki vinkkaa.