Isku suoraan savolaisuuden sydämeen: Perinneherkku ”pääsi” karulle kansainväliselle listalle
Kansainvälinen ruokasivusto listasi maailman pahimmat ruokalajit. Savolaisten harmiksi mukaan ”pääsi” myös yksi alueen ylpeys.
”Maailman pahin” ruokalaji tulee puolestaan Venäjältä.
Jakutiasta lähtöisin oleva kalasalaatti saa TasteAtlas-sivuston käyttäjiltä arvosanan 1,6 asteikolla, jonka kattona on viisi pistettä tai tähteä.
Kroatialaisen toimittaja-yrittäjä Matija Babićin vuonna 2015 perustama sivusto on eräänlainen ruokaorientoitunut matkailuopas, joka tarjoaa vinkkejä eri maiden ja maanosien ruokalajeista, resepteistä ja ravintoloista. Rankkauksensa sivusto perustaa käyttäjiensä eri ruokalajeille antamiin arvosanoihin.
Kalakukko sai kansainvälistä mainetta
Suomalaisittain kiinnostavaa on se, että sadan ”pahimman” ruokalajin listalle on päässyt myös yksi kotimainen perinneruoka: kalakukko.
Pohjois-Savon lahja maailman ruokakulttuurille ei ole täysin vakuuttanut siihen tutustuneita sivuston käyttäjiä, sillä kalakukon arvosana 2,7 oikeuttaa tällä hetkellä sijaan 57 maailman pahimpien ruokalajien listalla.
Listalla myös muita tuttuja ruokia
Suomalaisille tuttuja ruokia listalta löytyy toki muitakin.
Ruotsalainen sekahedelmäsoppa tunnetaan hyvin myös Suomessa, samoin norjalaisten piikkiin menevä lipeäkala. Ruotsalainen keittiö on saanut listalle myös veripaltun sekä suomalaisille vähemmän tutun skånelaisen erikoisuuden, varraskakun.
Parhaiten rankattujen ruokalajien listalla TasteAtlaksen käyttäjät puolestaan antavat täysi viisi tähteä napolilaiselle pizzalle sekä algerialaiselle rechtalle.
Viime vuonna virisi kiivas keskustelu
Viime vuonna keskustelua herätti sivuston listaus maailman parhaista keittiöistä.
Ykkönen oli Italia, kakkonen Kreikka ja kolmonen Espanja. Suomea ei 50 maan joukossa näkynyt.
Tässä rankkauksessa sijat muodostuivat käyttäjien parhaiksi arvioimien 30 ruokalajin, -juoman ja muiden ruokatuotteiden keskiarvon perusteella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa