Ota talteen Eskimon joulunalusaikaan sopiva muistilista, joka auttaa sinua valmistelemaan jouluherkut ja joulupöydän antimet kaikessa rauhassa ilman kiirettä ja stressiä.
Joulupuuhia ei kannata jättää viime tinkaan. Kun joulun ruokapöytää valmistelee hiljalleen, eivät kiire ja stressi pääse vaivaamaan.
Muutama viikko ennen joulua
Piparit
Nyt on hyvä aika viimeistään leipoa pipareita joulua varten. Voit kätevästi koristella pipareita tomusokerikuorrutteella, jonka voit tehdä itse joko leivinpaperista valmistettuun pursotinpussiin tai valmiiseen pursotinpussiin.
KATSO RESEPTI: Piparkakkutaikina
Kuivakakut
Jouluiset kuivakakut on helppo valmistaa ajoissa pakastimeen. Huolehdi, että suojaat pakastettavat kakut hyvin, että ne eivät ota makuja pakkasesta. Muista ottaa kuivakakut ajoissa sulamaan pakastimesta.
KATSO RESEPTIT: Leivontanurkka: Helppoja kahvikakkuja moneen makuun
Täytekakut
Tee täytekakkua varten pohja ajoissa pakastimeen. Pakasta kakkupohja folioon ja muovikelmuun käärittynä.
Joulumakeiset
Joulumakeisia on mukavaa antaa lahjaksi ja herkutella makeisilla vaikka aattona kahvipöydässä. Reseptistä riippuen useimmat makeiset voi pakastaa tai säilyttää jääkaapissa, jolloin ne säilyvät hyvinkin jopa viikkoja.
Joulunalusviikko
Joululeipä
Valmista joululeipä foliovuokaan. Voit pakastaa valmiiksi paistetun leivän. Useimmiten myös tuotteen raakapakastaminen on mahdollista, jolloin on helppoa nautti tuoreesta, omatekemästä leivästä joulupöydässä.
Joululaatikot
Tee laatikot valmiiksi jo ennen joulua. Voit paistaa laatikot valmiiksi ja pakastaa ne. Tai voit myös pakastaa laatikot raakaraasteena ja pakastaa ne raakana. Muista vain ottaa laatikot ajoissa sulamaan ja sitten paistumaan tai lämmitettäviksi.
Joulukinkun sulatus
Mehukkain kinkku saadaan, jos sulaminen tapahtuu tasaisesti niin, että uuniin laitettaessa sen sisälämpötila olisi lähellä 10 astetta.
Jos kinkku otetaan suoraan pakasteesta, on sille varattava sulamisaikaa jääkaapissa muutama päivä, kinkun koosta riippuen. Jos kinkku on suuri, sulaminen kestää useita päiviä.
Aatonaatto
Kalan graavaus
Kala graavataan kylmässä, lohi vuorokauden verran ja siialle riittää 6–8 tunnin graavausaika. Kala kannattaa kääriä leivin- tai voipaperiin ja laittaa ympärille muovikelmua. Päälle voi laittaa halutessaan painon. Painon alla kala suolaantuu hitaammin. Samalla siitä tulee kiinteämpi, jolloin se on helppo leikata.
Jos fileet painavat noin kaksi kiloa, ripottele fileen päälle 2 rkl karkeata suolaa. Ripottele toiselle fileelle 15 murskattua valko- tai mustapippuria. Pane fileelle murskattuja tillinvarsia. Käännä fileet päällekkäin ja kääri ne tiukasti voipaperiin. Jos graavisuolaat siikaa, käytä vain suolaa. Pippuri on liian voimakasta ja monen mielestä myös tilli.
Rosollin valmistelu
Leikkaa kaikki rosollin ainekset valmiiksi jääkaappiin muovikelmun alle. Sipuli ja silli kannattaa laittaa joko tiiviiseen säilytysrasiaan tai vuorata foliolla, jolloin ne eivät päästä jääkaappiin makua. Muista, että jos kaikki eivät välitä sillistä tai jostain muusta rosollin ainesosasta, niin voit laittaa ainekset tarjolle raidoittain lautaselle. Tällöin jokainen voi valita itse haluamansa sisällön rosolliin.
Joulukinkku
Aatonaattona aamupäivästä kinkku on syytä ottaa huoneen lämpöön ja sen ympärillä oleva muovipussi viilletään auki. Näin kinkku pysyy raikkaampana ja illalla se on sisältäkin lämmennyt lähelle 10 astetta.
Pakastettujen tuotteiden sulatus
Muista ottaa leivonnaiset ja laatikot sulamaan aattoa varten aatonaattona.
Täytekakut
Ota täytekakkupohja sulamaan aatonaaton aamuna ja tee loppuun aatonaattona. Anna täytekakun vetäytyä kylmässä yön yli, jolloin se mehevöityy hyvin.
Jouluaatto
Vihersalaatit
Leikkaa salaatit valmiiksi ja kääri ne kostutettuun liinaan. Tällöin salaatti pysyy raikkaana ja rapeana. Muut salaattien osat voit myös leikata valmiiksi säilöön jääkaappiin. Muista laittaa tiiviiseen astiaan tai peittää ne muovikelmulla. Yhdistele salaattien ainekset juuri ennen esillelaittoa.
Joululaatikot
Paista joululaatikot.
Joulukinkku
Koristele ja kuorruta joulukinkku.
LUE MYÖS:
Kaikki joulureseptit: Joulukinkku, rosolli, piparit ja laatikot
Leivontanurkka: TESTI: Mikä joulun herkkuleivonnainen olet? Selvitä ja osallistu kilpailuun!
Lähde: Suomalainenjoulu.fi/Eskimo
MTV LIFESTYLE