Joulukinkku padassa eli patajoulukinkku
Keittiömestari Dani Hänninen vinkkaa, miten joulukinkun saa valmistettua uunissa padassa. Resepti syntyi osana Motivan ja Hävikkifoorumin Astetta rennompi joulu -kampanjaa.
- Kokonaisvalmistusaika: 3h 30min
- Annosmäärä: 4-8 annosta
Patakinkku
- 1 suolattu juhlakinkku (pataan sopiva)
- 3 porkkanaa
- ½ selleri
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- (porkkanalaatikosta) ylijääneet rosmariinin ja salvian oksat
- Mausteet – laakerinlehti, neilikka, kanelitanko ja kokonaiset mustapippurit
Perunapyree
- 400 g muusiperunaa
- 100 g voita
- 2,5 dl maitoa
- 1 tl suolaa
Säilötyt karpalot
- 100 g pakastettuja karpaloita
- 1 dl omenaviinietikkaa
- 1 dl sokeria
- 3 dl vettä
Valmistusohje
Nosta kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsennystä. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Pilko porkkanat, selleri, sipulit ja valkosipulit ja laita ne pataan. Nosta sulatettu juhlakinkku pataan ja lisää rosmariini, salvia ja mausteet. Laita pata uuniin ilman kantta ja anna paahtua noin 30 minuuttia. Laske sitten uunin lämpö 140 asteeseen ja laita kansi päälle. Kypsennä kinkkua uunissa noin 3 tuntia kunnes kinkun sisälämpötila on 70 asteessa. Pidä kansi padan päällä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, kinkku jatkaa kypsymistään padassa. Voit kaataa pois ylimääräistä rasvaa padasta ennen tarjoilua.
Kuori perunat ja pilko ne neljään osaan. Keitä suolatussa vedessä kypsiksi. Kuumenna erillisessä kattilassa voi ja maito. Survo perunat ja tee perunapyree vispilällä. Mausta suolalla.
Mittaa omenaviinietikka ja sokeri hillopurkkiin tai muuhun astiaan. Ota kuumaa vettä vedenkeittimestä ja mittaa 3 dl mukaan. Sekoita kunnolla. Anna jäähtyä hieman ja lisää karpalot. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Karpalot säilyvät näin useita viikkoja, joten ne voi tehdä hyvin myös edellisenä päivänä.
(Tarjoile pääruokana joulupöydässä.)
Vinkki! Pataan ei tarvita erikseen nestettä, koska kinkusta irtoaa nestettä ja rasvaa, joka kypsentää kasvikset ja antaa niille paljon makua. Ylimääräisen rasvan voi kaataa padasta pois ennen tarjoilua ja kierrättää jäähtyneenä biojätteeseen tai kinkkurasvan keräykseen.
Vinkki! Kun kaiken tekee yhdessä padassa, tulee vähemmän tiskiä ja säästyy paljon aikaa sekä vaivaa. Kinkun voi nostaa kypsennyksen jälkeen pois padasta ja tehdä sille sinappihunnun ihan normaalisti.
Vinkki! Padassa voidaan hyödyntää melkeinpä kaikki juurekset ja vihannekset, jotka jäävät yli muista joulun ruoista (tai löytyvät valmiiksi jääkaapin vihanneslaatikosta), jolloin syntyy mahdollisimman vähän hävikkiä.
Vinkki! Padassa kypsennettäessä kinkku kypsyy vielä pitkään uunin sammuttamisen jälkeen – kinkun lämpö saattaa nousta jopa 10 astetta, joten padan voi jättää uuniin ja uunin huoletta sammuttaa hyvissä ajoin sähkön säästämiseksi.
Resepti: Astettaalemmas.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"