Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Pähkinät, maito ja avokado – tiesitkö, myös näitä ruokia voi pakastaa?

pakastin pakastus
Yllättävän moni ruokatuote sopii pakastettavaksi.Shutterstock
Julkaistu 02.04.2018 21:03

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Yllättävän monia raaka-aineita voi pakastaa ilman, että niiden laatu kärsii. Listasimme ylös joukon ruokia, joiden pakastusmahdollisuuksista sinulla ei todennäköisesti ollut aavistustakaan.

Pakastaminen on helppo ja turvallinen tapa estää monia ruoka-aineita pilaantumasta. Pakastamisella on myös mahdollista säästää selvää rahaa, koska et joudu heittämään ruokaa roskiin. Seuraavan kerran kun jokin seuraavista tuotteista on vaarassa jäädä käyttämättä, kokeile pakastamista. Saatat yllättyä positiivisesti!

1. Avokado

Avokado

Sitruunamehu estää avokadoa tummumasta. 

Avokado säilyttää vihreän värinsä, kun sen pinnalle lisää hieman sitruunan tai limen mehua. Lisää hieman sitrushedelmän mehua halkaistun avokadon leikkuupinnalle, tai vaihtoehtoisesti lisää ruokalusikallinen mehua jokaista muussattua avokadoa kohden. Pakasta ilmatiiviissä rasiassa.

2. Pähkinät

pähkinät

Pähkinöiden sisältämä rasva tekee niistä helposti pilaantuvia. 

Jos ostit ison pussillisen pähkinöitä, etkä aio käyttää kaikkia heti, pakastus on erittäin suositeltava vaihtoehto. Pakastimessa rasvaiset pähkinät säilyvät tavallista pidempää, sillä kylmä estää pähkinöitä härskiintymästä. Huoneenlämmössä pähkinät saattavat härskiintyä jopa muutamassa viikossa.

3. Valkosipuli

valkosipuli

Valkosipulin voi myös pakastaa kuorineen.

Jos valkosipulisi ehtii aina mennä homeeseen, kokeile seuraavalla kerralla pakastusta. Valkosipulia voi pakastaa monella eri tapaa; kuorineen, pilkottuna tai puristettuna. Valkosipulinkynsiä kannattaa kokeilla pakastaa myös öljyssä, sillä öljy ei jäädy. Tällä tavoin voi käydä nappaamassa tarvitsemasi määrän kynsiä helposti pakkasesta.

4. Kananmunat

kananmuna (1)

Kananmuna kannattaa säilöä raakana. 

Raa'at ananmunat sopivat hyvin pakastettaviksi, kunhan et yritä pakastaa niitä kuorineen. Jäätyessään neste laajenee, jolloin lopputulos voi olla melko ikävä. Ennen pakastusta raakojen kananmunien rakenne kannattaa rikkoa ja seos säilyttää ilmatiiviissä rasiassa. Seos säilyy pakkasessa käyttökelpoisena jopa vuoden ajan.

5. Maito

maito1

Maito säilyy pakkasessa muutaman kuukauden.

Eräpäivä lähestyy, eikä maidolle ole käyttöä. Ratkaisu tähän ongelmaan on pakastus. Maitoa ei kannata pakastaa juonti tarkoitusta varten, mutta jos aiot käyttää maitoa myöhemmin leivontaan tai ruoanlaittoon, tähän pakastettu maito käy mainiosti.

6. Pasta ja riisi


Annospakastetut riisit pelastavat kiireisen päivän. 

Jos haluat helpottaa arki-iltojasi, riisiä ja pastaa kannattaa keittää reilusti yli tarpeen, ja pakastaa ylijäänyt lisuke annoskokoisiin pakkauksiin. Seuraavan kerran kun kiire painaa, tai et millään jaksaisi keittää lisuketta, pakkasesta löytyy nopea apu.

7. Taikina

taikina

Valmiilla taikinalla kestitset yllätysvieraat. 

Seuraavan kerran kun leipomishimo iskee, tee kerralla reilu määrä taikina. Ylimääräisen taikinan voit pakastaa ja käyttää myöhemmin vaikkapa yllätysvieraiden kestitsemiseen.

8. Yrtit


Yrttejä voi pakastaa niin sellaisenaan kuin vaikkapa yrttivoihin upotettuna. 

Toisin kuin moni luulee, pakastaminen ei vie yrttien maku, vaan pakastettuja ja sulatettuja yrttejä voi käyttää ruoanlaittoon samaan tapaan kuin tuoreitakin. Huuhtele, pyyhi kuivaksi ja pakkaa ilmatiiviiseen pakkaukseen.

Lähde: MittKök    

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto