Pähkinät, maito ja avokado – tiesitkö, myös näitä ruokia voi pakastaa?
Yllättävän monia raaka-aineita voi pakastaa ilman, että niiden laatu kärsii. Listasimme ylös joukon ruokia, joiden pakastusmahdollisuuksista sinulla ei todennäköisesti ollut aavistustakaan.
Pakastaminen on helppo ja turvallinen tapa estää monia ruoka-aineita pilaantumasta. Pakastamisella on myös mahdollista säästää selvää rahaa, koska et joudu heittämään ruokaa roskiin. Seuraavan kerran kun jokin seuraavista tuotteista on vaarassa jäädä käyttämättä, kokeile pakastamista. Saatat yllättyä positiivisesti!
1. Avokado
Avokado säilyttää vihreän värinsä, kun sen pinnalle lisää hieman sitruunan tai limen mehua. Lisää hieman sitrushedelmän mehua halkaistun avokadon leikkuupinnalle, tai vaihtoehtoisesti lisää ruokalusikallinen mehua jokaista muussattua avokadoa kohden. Pakasta ilmatiiviissä rasiassa.
2. Pähkinät
Jos ostit ison pussillisen pähkinöitä, etkä aio käyttää kaikkia heti, pakastus on erittäin suositeltava vaihtoehto. Pakastimessa rasvaiset pähkinät säilyvät tavallista pidempää, sillä kylmä estää pähkinöitä härskiintymästä. Huoneenlämmössä pähkinät saattavat härskiintyä jopa muutamassa viikossa.
3. Valkosipuli
Jos valkosipulisi ehtii aina mennä homeeseen, kokeile seuraavalla kerralla pakastusta. Valkosipulia voi pakastaa monella eri tapaa; kuorineen, pilkottuna tai puristettuna. Valkosipulinkynsiä kannattaa kokeilla pakastaa myös öljyssä, sillä öljy ei jäädy. Tällä tavoin voi käydä nappaamassa tarvitsemasi määrän kynsiä helposti pakkasesta.
4. Kananmunat
Raa'at ananmunat sopivat hyvin pakastettaviksi, kunhan et yritä pakastaa niitä kuorineen. Jäätyessään neste laajenee, jolloin lopputulos voi olla melko ikävä. Ennen pakastusta raakojen kananmunien rakenne kannattaa rikkoa ja seos säilyttää ilmatiiviissä rasiassa. Seos säilyy pakkasessa käyttökelpoisena jopa vuoden ajan.
5. Maito
Eräpäivä lähestyy, eikä maidolle ole käyttöä. Ratkaisu tähän ongelmaan on pakastus. Maitoa ei kannata pakastaa juonti tarkoitusta varten, mutta jos aiot käyttää maitoa myöhemmin leivontaan tai ruoanlaittoon, tähän pakastettu maito käy mainiosti.
6. Pasta ja riisi
Jos haluat helpottaa arki-iltojasi, riisiä ja pastaa kannattaa keittää reilusti yli tarpeen, ja pakastaa ylijäänyt lisuke annoskokoisiin pakkauksiin. Seuraavan kerran kun kiire painaa, tai et millään jaksaisi keittää lisuketta, pakkasesta löytyy nopea apu.
7. Taikina
Seuraavan kerran kun leipomishimo iskee, tee kerralla reilu määrä taikina. Ylimääräisen taikinan voit pakastaa ja käyttää myöhemmin vaikkapa yllätysvieraiden kestitsemiseen.
8. Yrtit
Toisin kuin moni luulee, pakastaminen ei vie yrttien maku, vaan pakastettuja ja sulatettuja yrttejä voi käyttää ruoanlaittoon samaan tapaan kuin tuoreitakin. Huuhtele, pyyhi kuivaksi ja pakkaa ilmatiiviiseen pakkaukseen.
Lähde: MittKök
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa