"Kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä" – Henri Alén kertoo ravintoloiden kimurantista tilanteesta
Miten ravintoloilla pyyhkii nyt Suomessa? Asiasta keskusteltiin torstaina Huomenta Suomessa.
Monen suomalaisen budjetti on nyt tiukilla, kun eläminen kauttaaltaan on kallistunut. Rahaa ei välttämättä jää enää samaan tapaan käteen kuin ennen, joten tietyistä asioista niin arjessa kuin juhlassa on tingittävä.
Miten taloustilanne sitten heijastuu tällä hetkellä ravintoloiden toimintaan? Koronapandemiasta kärsinyt ala on toden totta kokenut kovia, mutta tilastojen valossa tämä vuosi näyttää toistaiseksi ihan hyvältä. Matkailu- ja ravintolapalvelualan etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan loppuvuosikin näyttää järjestön kyselyiden perusteella hyvältä, vaikka toki alueellisia- ja ravintolakohtaisia eroja on nähtävissä.
– Mitään merkittävää heikkenemistä ei näyttäisi olevan luvassa. Toki ravintoloita rassaa erittäin kova kustannuspaine ja samoin se, että etätyö on syönyt varsinkin lounaspuolta. Ei kovin huonolta näytä, joten en yhdy siihen näkemykseen, että ravintoloilla menisi erittäin huonosti.
Ruokaravintoloissa tilanne on Lapin mukaan melko tasainen, mutta heikommin saattaa mennä juomaravintoloilla.
Lue myös: Pystyisitkö samaan? Tällaista on oikeasti tarjoilijan työ – Joonas kertoo, mikä on tärkein taito
Ravintoloiden on nyt vaikeampi tehdä tulosta: "Kaikki on persaukisia ja maa menee päin helvettiä"
Ravintoloitsija ja kokki Henri Alénin mukaan huonot talousajat näkyvät ilman muuta ravintoloiden toiminnassa. Alén sanoo hallinnoinnin olevan nyt hankalampaa.
– Jos miettii, että yleensä ottaen ruokaravintolat jättävät noin 4–5 prosenttia viivan alle tulosta, niin raaka-ainehinnat on keskimäärin noussut 17 prosenttia, palkat nousivat kesäkuussa 4 prosenttia ja kiinteät kulut viime talvena. Kun yrität tehdä tulosta, niin se muuttuu kimurantiksi.
Kustannusten nousuja ei kuitenkaan ole siirretty suoraan esimerkiksi ravintola-annosten hintoihin. Alénin mukaan hintoja on nostettu todella maltillisesti.
– On inflaatio ja ostovoima heikkenee. Luet aamun Hesarin: ookoo, kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä, niin enpä nosta hintoja liikaa. Todellakaan suoraan niitä kustannusten kohotuksia ei ole viety asiakashintoihin. Se on kauhun tasapaino, Alén kuvaili.
Alénin omat ravintolat pyrkivät tällä hetkellä lähinnä plus miinus nolla -tulokseen niin, että palkat saadaan maksettua ja kustannukset katettua.
– Rimpuillaan ja rämmitään tämä vuosi loppun ja sitten ihan uskomattomaan nuosukiitoon, kokki veisteli.
Miten ravintolat sitten tekevät tiliä? Henri Alén tyrmäsi Huomenta Suomen haastattelussa yleisen harhaluulon ravintoloiden juomatuotoista. Alén kertoi myös alan työllisyystilanteesta. Katso haastattelu yllä olevalta videolta!
Lue myös: Heinäkuussa ennätysmäärä konkursseja – ekonomistin mukaan kyseessä on suurin konkurssiaalto 90-luvun jälkeen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka