MTV Uutiset Live perehtyi torstaina tarjoilijan monipuoliseen ammattiin. Vuoden tarjoilijaksi 2022 kruunattu Joonas Heino kertoi, millaista ammattitaitoa työ oikeasti vaatii.
Ruokien ja juomien esittelyä, samppanjapullon sapelointia, tartarin valmistamista ja yleistä ongelmanratkaisua – muun muassa tällaisiin työtehtäviin voi tarjoilija ammatissaan törmätä. Nämä esimerkit ovat itse asiassa suoraan Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija 2022 -kilpailun finaalista, jossa tarjoilijakilpailijat laitettiin kovaan ammatilliseen kokeeseen.
Lue myös: Jopa 20 euroa lisää tuntipalkkaan – tällä alalla on niin kova työvoimapula, että töihin voidaan houkutella kovallakin liksalla
Vuoden tarjoilija -tittelin voitti erinomaisella suorituksellaan Peloton Cycling Eateryn Joonas Heino. Heino kertoi kilpailun vaatimuksista sekä tarjoilijan työn monipuolisuudesta torstaina MTV Uutiset Livessä.
– Hyvin paljon mitataan esimerkiksi viinituntemusta, viinien käsittelytaitoa, juustojen tarjoilua, saliruoan valmistustekniikoita – esimerkiksi meidän kilpailussamme leikattiin kalaa asiakkaiden edessä ja valmistettiin siinä samalla hovimestarin kastiketta, tehtiin tartaria ja leikattiin juustoja, Heino kertaa Vuoden tarjoilija 2022 -kilpailuja.
Lue myös: Huonoilla papereilla huippukokiksi – Eero, Miika ja Ali olivat heikkoja oppilaita koulussa, mutta menestyivät silti: "En olisi ikinä uskonut silloin tarkkiksella..."
Tarjoilija on tarjoilija vasta sitten, kun on kaatanut edes kerran viinit asiakkaan päälle
Ylipäätään tarjoilijan työhön kuuluu Heinon mukaan myös kaikenlainen tuotetuntemus, eli viinien lisäksi olisi hyvä hallita muutkin juomat aina kahveista oluisiin ja cocktaileihin. Parhaimmat tarjoilijat ovat lisäksi sosiaalisesti taitavia.
– Tarjoilijan työ on aika paljon esiintymistä, alusta loppuun asti. Ollaan koko ajan ihmisten kanssa ja vuorovaikutus on hyvin tärkeää. Hyvät ihmissuhdetaidot on ehkä se kaikkein tärkein, mikä pitää olla.
Mokaaminenkin on sallittua, ja Heinon mukaan tarjoilija ei voi oikeastaan edes kutsua itseään tarjoilijaksi, ennen kuin on kaatanut vähintään kerran viinit asiakkaan päälle. Vuoden tarjoilijallekin näin on käynyt urallaan.
– Voi herranjestas, mä en osaa edes sanoa et kuinka monta kertaa. Niitä vaan tapahtuu välillä ja se kuuluu siihen tarjoilijan työhön. Tärkeintä siinä on se, miten se tilanne hoidetaan sen jälkeen.