Pystyisitkö samaan? Tällaista on oikeasti tarjoilijan työ – Joonas kertoo, mikä on tärkein taito
MTV Uutiset Live perehtyi torstaina tarjoilijan monipuoliseen ammattiin. Vuoden tarjoilijaksi 2022 kruunattu Joonas Heino kertoi, millaista ammattitaitoa työ oikeasti vaatii.
Ruokien ja juomien esittelyä, samppanjapullon sapelointia, tartarin valmistamista ja yleistä ongelmanratkaisua – muun muassa tällaisiin työtehtäviin voi tarjoilija ammatissaan törmätä. Nämä esimerkit ovat itse asiassa suoraan Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija 2022 -kilpailun finaalista, jossa tarjoilijakilpailijat laitettiin kovaan ammatilliseen kokeeseen.
Vuoden tarjoilija -tittelin voitti erinomaisella suorituksellaan Peloton Cycling Eateryn Joonas Heino. Heino kertoi kilpailun vaatimuksista sekä tarjoilijan työn monipuolisuudesta torstaina MTV Uutiset Livessä.
– Hyvin paljon mitataan esimerkiksi viinituntemusta, viinien käsittelytaitoa, juustojen tarjoilua, saliruoan valmistustekniikoita – esimerkiksi meidän kilpailussamme leikattiin kalaa asiakkaiden edessä ja valmistettiin siinä samalla hovimestarin kastiketta, tehtiin tartaria ja leikattiin juustoja, Heino kertaa Vuoden tarjoilija 2022 -kilpailuja.
Tarjoilija on tarjoilija vasta sitten, kun on kaatanut edes kerran viinit asiakkaan päälle
Ylipäätään tarjoilijan työhön kuuluu Heinon mukaan myös kaikenlainen tuotetuntemus, eli viinien lisäksi olisi hyvä hallita muutkin juomat aina kahveista oluisiin ja cocktaileihin. Parhaimmat tarjoilijat ovat lisäksi sosiaalisesti taitavia.
– Tarjoilijan työ on aika paljon esiintymistä, alusta loppuun asti. Ollaan koko ajan ihmisten kanssa ja vuorovaikutus on hyvin tärkeää. Hyvät ihmissuhdetaidot on ehkä se kaikkein tärkein, mikä pitää olla.
Mokaaminenkin on sallittua, ja Heinon mukaan tarjoilija ei voi oikeastaan edes kutsua itseään tarjoilijaksi, ennen kuin on kaatanut vähintään kerran viinit asiakkaan päälle. Vuoden tarjoilijallekin näin on käynyt urallaan.
– Voi herranjestas, mä en osaa edes sanoa et kuinka monta kertaa. Niitä vaan tapahtuu välillä ja se kuuluu siihen tarjoilijan työhön. Tärkeintä siinä on se, miten se tilanne hoidetaan sen jälkeen.
Miten tarjoilija hoitaa tilanteen, jos viinit kaatuvat asiakkaan päälle? Pystyykö MTV:n toimittaja suoriutumaan haastavista tarjoilijan tehtävistä? Katso Joonas Heinon haastattelu videolta jutun yltä!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"