Savukalalla herkuttelu on kesän ykkösjuttuja. Savustamalla kalan maku nousee uudelle tasolle, tehden arkisestakin ruoasta makuelämyksen vailla vertaa, muistuttaa Pro Kala ry.
Ruokakaupoista löytyy usein valmiiksi savustettuja kaloja, mutta kalan savustamista itse kannattaa ehdottomasti kokeilla. Savustamisesta on tullut trendi, ja monesta kesäkeittiöstä löytyykin grillin lisäksi jonkinlainen savustin.
Muista kaksi asiaa: Valitse rasvainen kala ja älä kypsennä liikaa
Savustaa voi toki monenlaisia raaka-aineita, mutta kala on erityisesti aloittelevalle savustajalle helppo valinta. Sen savustaminen ei kestä tuntikausia, sillä kala kypsyy nopeasti. Kalan kanssa kannattaa ennemminkin varoa kypsentämästä sitä liikaa kuin pelätä, että se jäisi raa’aksi.
Ruoka savustetaan perinteisesti savustuspöntössä. Sellaisen voi rakentaa itse, mutta kaupoista löytyy myös valmiita savustuslaatikoita sekä sähkösavustimia. Kaupunkikokkikin voi savustaa käyttämällä uuniin soveltuvaa savustuspussia.
Testaa reseptiä: Savukalamousse – helppo herkku sopii leivän päälle tai uuniperunan täytteeksi
Savustukseen kannattaa valita rasvaista kalaa, kuten lohta tai siikaa, jotka säilyttävät mehevyytensä eivätkä kuivu yhtä herkästi kuin vähärasvaisemmat kalat.
Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Ennen savustamista kala suolataan kevyesti ja sen pinnalle sivellään öljyä tai kirkasta voisulaa.
Valitse mieluisa savustuspuru
Savustuksessa käytettävällä purulla on vaikutusta lopputulokseen. Perinteisesti kalan savustuksessa käytetään leppäpurua. Omena- tai kirsikkapuuta käyttämällä makuun saa hedelmäisyyttä. Amerikassa käytetään paljon hikkoria, jolla on erottuva ominaismakunsa.
Puruja voi myös yhdistellä! Muista kostuttaa purut – kostutukseen valittava neste vaikuttaa myös makuun. Veden sijaan voi testata vaikkapa olutta, joka antaa omaa makuaan.
Lähde: Pro Kala ry