Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kalaneuvos vinkkaa: Muista nämä työvaiheet kalan grillauksessa – takaavat maistuvan lopputuloksen

9:00img
Julkaistu 15.07.2018 09:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Suola, folio ja oikea lämpötila takaavat onnistuneen grillikala-aterian. 

Videolla Teresä Välimäki paljastaa superhelpon grillikastikkeen kalalle. 

Kala on terveellinen ja kevyt vaihtoehto esimerkiksi perinteisille grillipihveille tai makkarall. Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia, ja mikä parasta, kala-ateria on helppo ja nopea valmistaa. 

Seuraavilla Kalaneuvoksen toimitusjohtaja Veijo Hukkasen vinkeillä onnistunut grilliateria on taattu.

Suolaa on uskallettava laittaa reilusti

Grillattavaksi sopivat hyvin esimerkiksi kaikille tuttu kirjolohi, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven ja kuha. Kalatalousneuvos Hukkasen mukaan suolaus on tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistuksta.

– Kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa aamulla, voi jo illalla käydä grillipuuhiin, kalaneuvos kertoo.

kala

Voit pyytää kalamestaria leikkaamaan medaljongit valmiiksi, Hukkanen vinkkaa.

Suolausaika riippuu kalan rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa ja sen pidempi on grillausaika.

– Kokonaista siikaa tai nieriää grillatessa kalaa ei kannata suomustaa, vaan leikata pintaan viiltoja ja maustaa viiltokohdat. Kala kannattaa grillata ritilän päällä.

Kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein, ja maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti. Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta, saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja.

Folio on kalan grillaajan paras ystävä

Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

–  Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, silloin lopputuloksesta tulee helposti keittokalan makuinen. Ison, kokonaisen kalan alle tulee valita paksumpi folio ja taittaa se vielä kahteen kertaan. Huomaathan, että foliorullaa ostaessasi hankit juuri grillaamiseen tarkoitettua foliota.

LUE MYÖS: Kiiltävä vai mattapintainen – kumpaa puolta alumiinifoliosta pitäisi käyttää?

Kun kala on valmis, sen voi syödä suoraan foliosta tai kiepsauttaa siitä lautaselle.

"Lämpötilan kanssa kannattaa olla huolellinen"

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170–180 astetta. Vähärasvaiset kalat kuten siika tai nieriä kannattaa paistaa 160 asteen lämpötilassa. Kala valmistuu grillissä noin 20 minuutissa, ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Filee on kypsää, kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti.

Kokonaisen kalan kohdalla kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillaus aika on pidempi, noin 45 minuuttia jälleen kalan koosta riippuen.

kala

– Lämpötilan kanssa kannattaa olla huolellinen. Itse suosin kaasugrilliä, koska sen lämpötilaa on helpompi säätää. Hiiligrillin kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä, jotta saa aikaan tasaisen, sopivan lämpöisen hiilloksen, Hukkanen kertoo.

Kalan seurana grillissä kypsyvät esimerkiksi tomaatit, sipulit ja paprikat.

Lähde: Kalaneuvos

Tuoreimmat aiheesta

Kala