Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kannattaako leipää syödä? Lääkäri paljastaa vehnän ja gluteenin todelliset vaikutukset

Gluteenin hyödyistä ja haitoista kiistellään yhä.
Julkaistu 05.04.2016 08:53
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Gluteenia ruokavalioon vai ei? Arvostettu brittilääkäri paljastaa gluteenin vaikutukset elimistöömme.

Gluteenittomasta ruokavaliosta on viime vuosina muodostunut melkoinen trendi niin maailmalla kuin Suomessakin. Karppausbuumin myötä yhä useammat päättivät karsia ruokavaliostaan ylimääräiset hiilihydraatit, kuten vaalean vehnän ja ylipäätään leivän. Enää vain allergikot eivät etsineet kaupasta gluteenittomia vaihtoehtoja ja markkinoille lanseerattiinkin mitä ihmeellisempiä vähähiilarisia proteiinituotteita.

Mutta onko gluteenittomuudesta todella hyötyä terveydelle? Saako vehnän välttäminen voimaan ihmisen paremmin ja laihtumaan? Britanniassa vatsaelinsairauksien lääkärinä työskentelevä professori David Sanders väittää tuoreessa kirjassaan, että gluteenittomuus todella kannattaa usean ihmisen kohdalla. Sanders kirjoitti aiheesta myös pitkän artikkelin Daily Mail -lehteen.

– Jo monen vuoden ajan olen nähnyt vastaanotollani ihmisiä, joilla ei ole keliakiaa, mutta he kärsivät gluteenin aiheuttamista oireista kuten turvotus, vatsakipu, ripuli, ummetus ja väsymys. Mietin usein, miksi? Jälkikäteen olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että minun olisi pitänyt suhtautua asiaan vakavammin, Sanders kirjoittaa Daily Mail -lehdessä.

Oletko yliherkkä gluteenille?

Sanders kertoo tulleensa tutkimuksissaan siihen tulokseen, että kyse voi olla gluteeniyliherkkyydestä, jota voidaan kutsua myös vehnä- tai gluteeni-intoleranssiksi. Taudinkuvaa ei vielä professorin mukaan kunnolla tunneta, eivätkä monet lääkärit usko sen olemassaoloon.

– Skeptikot sanovat, että kyse on muoti-ilmiöstä, joka on julkisuudenhenkilöiden ja elintarviketeollisuuden aikaansaamaa.

Professori Sanders päätti kuitenkin tutkia aihetta hieman syvemmältä. Hän seurasi seitsemän vuoden ajan potilaitaan, jotka kärsivät keliakiaan viittaavista oireista, mutta joilla ei kuitenkaan kokeiden perusteella ollut keliakiaa. Yhtäläisyydet olivat kuitenkin professorin omien sanojen mukaan häkellyttävät.

– Suurin osa näistä potilaista oli 30-40 -vuotiaita naisia. Puolella heistä paljastui geenejä, jotka yhdistetään keliaakikon geeniprofiiliin. Gluteeniyliherkät ihmiset kärsivät siis samoista oireista kuin keliaakikot, mutta eri tavalla.

Sanders nostaa pitkässä kirjoituksessaan esimerkiksi myös Suomen.

– Vuonna 2000 Suomessa julkaistu tutkimus paljasti, että keliakiaa sairastavien määrä väestössä oli noussut muutamassa vuosikymmenessä yhdestä kahteen prosenttiin. Mitä ihmettä siis tapahtuu?

"Minne vehnä menee, sinne keliakia seuraa perässä"

Professorin mukaan kyse voi olla kasvavasta altistumisestamme gluteenille. Esimerkiksi Kiinassa keliakia ei ole historiassa ollut ongelma kuin vasta viime aikoina. Aiemmin riisiin pohjautunut ruokavalio on muuttunut yhä länsimaisemmaksi ja kuvioihin tullut mukaan leivät, pizzat ja pastat.

– Minne vehnä menee, sinne keliakia seuraa perässä. Gluteenin määrä ruokavaliossamme on siis yksinkertaisesti kasvanut: saamme sitä keitoista, aamiaismuroista, liemikuutioista, kastikkeista, valmisruoista, lihankorvikkeista, energiajuomista ja jopa joistain lääkkeistä.

Sanders ei kuitenkaan usko, että kaikkien ihmisten pitäisi luopua kokonaan gluteenista – ainakaan vielä. Hän suosittelee oireista kärsiviä vierailemaan lääkärillä, jotta mahdollinen yliherkkyys voidaan todeta.

– Lääketiede ei ole teologiaa: siihen ei auta asioihin uskominen tai ei uskominen. Meidän täytyy yksinkertaisesti tutkia todisteita enemmän. Ja mitä tulee gluteeniin, todisteet viittaavat siihen, että kyseessä on paljon monimutkaisempi asia kuin vielä tiedämme.

Näin esipaistetut leivät valmistuvat – katso video:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Daily Mail

Tuoreimmat aiheesta

Makuja