Newsflash! Kantarellikausi on päällä. Löysin viikko sitten Pohjois-Savossa litran verran noita metsän kullanvärisiä aarteita ja nappasin toisen mokoman mukaani torilta. Harva asia saa kaupunkilaispojan naamaa metsässä niin iloiseen irveeseen kuin kullankeltaisena hohtava keidas puiden keskellä. Risotto kuuluu lempiruokiini ja sienirisotto on lajin aatelisia, joten starttasin sienikauden sillä.
Olen sienien(kin) suhteen myöhäisherännäinen ja yritän ottaa menetettyjä vuosia joka syksy takaisin. Valaistuksen saadessani joutui vaimo puuttumaan lokakuun puolella peliin ja sanomaan lopulta, että eiköhän tämä sienikausi ollut tässä. Suu napsaa jälleen, kun ajattelen sieni-comsommen keittelyä, tattilasagnea, kantarelli-bruschettaa, suppilovahveropiirakkaa... ah! Mutta aloitetaan tällä.
VINKKI! Samalla ohjeella hoituu mainio risotto millä tahansa ruokasienellä. Annoksen kruunaa pienenpieni loraus tryffeliöljyä, jos sellaista sattuu kaapista löytymään.
Kantarellirisotto
4 hlölle alku- tai väliruokana
3 dl risottoriisiä
1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)
1 varsisellerin varsi hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 litra kantarelleja (tai muita ruokasieniä), hienonnettuna
muutama oksa tuoretta timjamia, lehdet nypittyinä
2 lasia kuivaa valkoviiniä
9-12 dl kanalientä (tai sienilientä)
2 nokaretta voita
1 rkl oliiviöljyä
70-100 g parmesaania raastettuna
suolaa
pippuria
(pieni loraus tryffeliöljyä)
Kuumenna kattila kuumaksi ja lorauta sinne pienenpieni loraus öljyä. Lisää mukaan kantarelli ja timjami ja paista sienistä kosteus pois. Lorauta puolilasillista valkoviiniä ja anna sen haihtua kattilasta ja sienistä. Ota sienet pois kattilasta ja pidä tallessa. Lisää kattilaan loraus öljyä ja nokare voita. Kippaa mukaan sipuli ja selleri. Kuullota muutama minuutti ja kaada mukaan riisi. Kuullota riisiä ja anna tärkkelyksen irrota sen pinnasta. Älä ruskista. Kaada mukaan lasi viiniä ja sekoita. Vähennä lämpöä miedolle. Kippaa 1 dl kanalientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Riisin lähestyessä al dente -tasoa, sekoita mukaan sienet ja mausta risotto suolalla ja pippurilla ja laita mukaan parmesaani ja toinen nokare voita. Risoton tulee olla mehevää ja hiukan valuvaa.