Kun mieli tekee vain joulutorttua tai paria, kannattaa paistamiseen hyödyntää airfryeria.
Airfryer on superkätevä, kun halutaan herkutella vain muutamalla lehtevästä taikinalevystä leivotulla tähtitortulla, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine kirjassaan Airfryer – Kotikokin keittiössä (Readme 2024).
Laine muistuttaa, että lehtevät leivonnaiset on syytä paistaa niin, että ilma todella kiertää kiertoilmakypsentimessä. Näin ollen leivinpaperia, ainakaan reiätöntä sellaista, ei kannata käyttää.
Lehteviä torttuja leivottaessa taikinaksi sopii niin voi-, lehti- kuin torttutaikinakin. Lehtitaikina on kolmikosta ohuinta, joten sen paistoaika on hieman lyhyempi.
Lue myös: Mitä eroa on lehti-, torttu- ja voitaikinalla?
Airfryeriin ei ole pakko laittaa vain tähden mallisia torttuja, vaan herkut voi taitella monin eri tavoin. Täytteeksi voi valita esimerkiksi paistonkestäviä marmeladeja tai suolaisen täytteen.
Tee tortut airfryerissa näin
TAIKINA
2 levyä torttu-, voi- tai lehtitaikinalevyä (n. 130 g*–200 g)
MAKEA TÄYTE
4 rkl luumu-, appelsiini-, vadelma-, viikuna-, aprikoosi-, omena- tai mustikkamarmeladia
(vähän kookoshiutaleita, pähkinä- tai mantelirouhetta)
SUOLAINEN TÄYTE
2+2 rkl savukinkkurouhetta, sipulinvarsisilppua ja pippurituorejuustoa
tai savulohta ja lohituorejuustoa
tai pippurihärkäleikkelettä kuutioituna ja piparjuurituorejuustoa
tai saksanpähkinärouhetta ja sinihomejuustoa
tai tuorejuuston tapaan käytettävää kauralevitettä ja suippopaprikaa kuutioina
Sulata taikinalevyt ja valitse haluamasi täytteet. Voit paistaa esimerkiksi kaksi suolaista ja kaksi makeaa torttua yhdellä kertaa.
Leikkaa taikinalevyt sulaneina kahtia neliöiksi terävällä veitsellä.
Kun leivot perinteisiä tähtitorttuja, laita lusikallinen täytetä keskelle, leikkaa jokaisen neliön kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa puoleen väliin eli noin 3 senttimetrin matkalle. Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä kaikki kulmat keskelle yhteen suppuun kostutetuin sormin.
Voit valmistaa muitakin mielisiä torttumuotoja. Tee esimerkiksi hyrriä: Leikkaa taikinaneliön kaikista kulmista lähtien (1 cm päähän reunasta) reunan myötäiset noin 3 senttimetrin viillot. Nosta kaistaleet keskelle yhteen ja paina tiukasti kiinni kostutetuin sormin. Lusikoi keskelle täytettä.
Lue myös: Taittele joulutortut upeiksi lumihiutaleiksi
Sivele/sumuta airfryerin ritiläkori tai -pelti rypsiöljyllä. Esilämmitä airfryer 190°C:een tyhjänä 3 minuuttia. Nosta tortut airfryeriin ilman leivinpaperia. Paista torttu- ja voitaikinalevyistä leivottuina torttuja 9–11 minuutin ajan, ohuemmasta lehtitaikinasta leivottuina torttuja noin 8–10 minuutin ajan. Anna torttujen olla pari minuuttia airfryerissa, ennen kuin nostat ne lastalla pois, jotta täyte ehtii kiinteytyä.
Myös piparkakut voi paistaa airfryerissa.
Lue myös:
Nerokasta! Sadun kikalla joulutortut valmistuvat muutamassa minuutissa
Joulutortut sokkomakutestissä – selkeä voittaja, mutta vikojakin löytyi: "Mikä homma?"
Katso myös: Uusi tapa tehdä joulutortut! Testaa nerokkaat kuusitortut
1:25
Lähde: Arja Elina Laine, Airfryer – Kotikokin keittiössä (Readme 2024)