Löytyykö jääkaapistasi vielä peruna-, lanttu-, porkkana- tai kenties bataattilaatikkoa? Näin joululaatikot kannattaa nyt hyödyntää.
Jouluruokaa tulee monesti tehtyä yli tarpeen, ja harva jaksaa syödä samaa sapuskaa monta päivää putkeen. Joulukinkun voikin näppärästi jatkojalostaa esimerkiksi pastaksi tai pilkkoa hernekeiton sekaan.
Joulun juureslaatikoitakaan ei kannata nakata biojätteeseen, sillä niistä voi jatkojalostaa helposti erilaisia herkkuja.
Lue myös: Harri Syrjäsen reseptissä "Suomen suosituimmat raaka-aineet" – hyödynnä kinkun jämät helppoon pastaan
Lettuja ja rieskoja
Kun lisäät joululaatikon joukkoon hieman nestettä, jauhoja ja kananmunaa, saat lettutaikinaa! Perunalaatikosta paistat näin pannulla kuohkeita perunalettusia, jotka voit nautiskella vaikka mädin, savukalan ja muiden lisukkeiden kera.
Samaan tapaan onnistuvat myös perunarieskat. Täydellisten perunarieskojen resepti löytyy muun muassa ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen suositusta Peruna-keittokirjasta.
– Perunarieskojen valmistus on niin helppoa. Tässä on ohje, joka palkitsee tekijänsä joka kerta. Lämmintä perunarieskaa ei voita mikään, Mansikkamäki hehkuttaa kirjassaan.
Katso ohje: Perunarieskat – Sannan helppo resepti muutamasta raaka-aineesta
Joululaatikot Vappu Pimiän yön yli -sämpylöihin
Juontaja Vappu Pimiän sämpyläohje on yksi MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen suosituimmista resepteistä.
– Ihmiset ajattelevat, että on hirveän vaikeaa tehdä sämpylöitä, mutta eihän se ole. Tässä menee viisi minuuttia, Vappu neuvoi Huomenta Suomessa vuonna 2023 viitaten taikinan valmistumiseen.
Sämpylätaikinan ideana on, että sen voi tehdä valmiiksi jo illalla ja jättää huoneenlämpöön yön yli tekeytymään.
Sämpylöiden reseptiä voi muunnella kaapin sisällön mukaan ja joulun jälkeen taikinaan kannattaa upottaa ehdottomasti joululaatikoita.
Katso ohje: Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
Helppo kasvissosekeitto
Hellapoliisina tunnettu Kati Jaakonen sen sijaan suosittelee kokeilemaan joululaatikoita kasviskeiton ainesosana.
Joulunjälkeiseen soppaan sujahtavat helposti esimerkiksi peruna- ja porkkanalaatikon jämät.
Saaristoleivän kannikasta paahdat pannulla helposti krutonkeja keiton päälle.
– Tämä on hyvää! Kati lupaa.