Suomalaiset saavat ruokavaliostaan liikaa suolaa. Yksinkertaisella muutoksella haitallisen natriumin saantia voisi vähentää huomattavasti.
Suomalaiset syövät yhä liikaa suolaa. THL:n vuoden 2017 tilastojen mukaan miehet saavat natriumia päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa.
Suolojen natriumpitoisuuksia:
Ruokasuola: 99,8 %
Merisuola: 98,6 %
Himalajan suola, ruususuola: 96–97 %
Yrttisuolat: 85-95 %
Pansuola: 57 %
Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa, mikä tarkoittaa vajaata teelusikallista päivässä. Lapsilla puolestaan suositus on alle 3 grammaa päivässä.
Ei ole lainkaan yhdentekevää, mitä suolaa lautaselleen valitsee. Ruokasuola koostuu natriumkloridista ja natrium voi aiheuttaa ongelmia muun muassa sydämen ja luuston terveydelle. Suolan on todettu vaikuttavan myös syömiseen: se lisää ruokahalua ja siten vaikeuttaa painonhallintaa.
– Suolan natrium liiallisesti saatuna nostaa verenpainetta, joka on suuri pulma terveyden kannalta. Koholla oleva verenpaine vaikuttaa niin sydän- ja verenkiertoelimistöön kuin aivoterveyteenkin – käytännössä kaikkialla elimistössä, koska verisuonet ulottuvat kaikkialle. Liiallinen suolan saanti lisää myös kuolleisuutta, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Leena Putkonen.
Eri suolojen natriumpitoisuudet vaihtelevat oleellisesti. Mitä suolaa siis kannattaisi käyttää?
Eri suolat eri tarkoituksiin
Shutterstock
Mineraalisuola:
Mineraalisuola soveltuu päivittäiseen käyttöön sekä keittiöön että ruokapöytään. Mineraalisuoloista pansuolassa osa natriumista on korvattu kaliumkloridilla ja magnesiumsulfaatilla, jolloin maukkaus saadaan ruokaan normaalia vähemmällä natriummäärällä. Pansuola on myös jodioitu. Kalium ja magnesium ovat kivennäisaineita, joilla on oma edullinen, jopa natriumin vähentämistä voimakkaampi suojavaikutus verenpaineeseen, sydämeen ja verisuoniin. Ne myös aktivoivat munuaisten toimintaa tehostaen haitallisen natriumin poistumista elimistöstä.
Merisuola, ruokasuola:
Merisuolaa tai ruokasuolaa kannattaa käyttää kalan graavaamiseen, johon mineraalisuola ei sovellu.
Sormisuola, ruususuola ja musta suola:
Erikoissuolat voivat kohottaa arjen yläpuolelle, kun ruoanlaittoon kaipaa erityistä juhlavuutta tai lopulliseen annokseen suolahippusella viimeistellyn ulkonäön. Niitä ei kannata käyttää yleissuolana runsaan natriumin vuoksi. Mineraalipitoisuudet jäävät trendisuoloissa niin vähäisiksi, ettei niillä ole ravitsemuksen kannalta merkitystä.
Näin vähennät suolan käyttöä
Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen vinkkaa, että kotisuola kannattaa vaihtaa vähemmän natriumia sisältävään mineraalisuolaan, kuten pansuolaan.
– Makuhermoja voi huijata vähäsuolaisempaan makuun suolaamalla aterian vasta lautasella. Makuhermot aistivat suolan paremmin sen päältä, kuin sekaan sekotettuna, Putkonen vinkkaa.
Putkosen mukaan kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota elintarvikkeiden suolapitoisuuksiin ja suosia vähäsuolaisempia valintoja etenkin valmisruoissa, leivässä, juustossa ja leikkeleissä, joista suomalaiset saavat ison osan suolastaan.
– Snack-tuotteet, maustekastikkeet, kuten soijakastike ja herkuttelujuustot voivat sisältää erityisen paljon suolaa, joten niitä kannattaa nauttia satunnaisesti ja kohtuudella.