Lojuuko kaapissasi perunoita, mutta et tiedä ovatko ne kiinteitä vai jauhoisia? Älä huoli, sillä asia ratkeaa helpolla kokeella.
Perunaruokia valmistettaessa tulisi aina ottaa selvää, onko peruna jauhoinen vai kiinteä. Kiinteästä perunasta ei saa täydellistä perunasosetta, eikä jauhoinen peruna pysy kauniina kuutiona keitossa. Perunalajikkeen voi selvittää nopeasti suolavesikokeella.
Suolavesi paljastaa
Sekoita astiaan 11 osaa vettä ja yksi osa suolaa. Kun suola on kunnolla liuennut, laita peruna veteen.
Jos peruna kelluu, se on kiinteä. Jos peruna puolestaan uppoaa, siinä on paljon tärkkelystä eli se on jauhoinen.
Jauhoiset perunat sisältävät paljon tärkkelystä, eivätkä sen vuoksi pysy hyvin koossa keitettäessä. Jauhoisia perunoita käytetään ennen kaikkea soseisiin ja uuniperunoiksi.
Kiinteät perunat soveltuvat keitinperunoiksi, keittoihin ja laatikkoruokiin. Vähän tärkkelystä sisältävät kiinteät perunat soveltuvat hyvin myös salaatteihin.
Lähde: Ravintolakokin käsikirja, Lehtovaara, Hämäläinen, WSOY