Toimitko näin, kun ostat ja valmistat perunoita? Tärkeää tietoa myös säilytykseen liittyen
Miten valmistetaan täydellisiä perunoita? Insider-sivusto pyysi ammattilaiskokkeja kertomaan tärkeimmät vaiheet perunoiden valmistuksessa. Kun toimit näin, saat takuulla hyviä pottuja.
Videolla: Osaatko keittää varhaisperunat oikein?
Insider-sivusto koosti yhteen kokkien parhaat vinkit perunoiden valmistukseen. Muista tämä listaus aina, kun ostat ja valmistat pottuja!
Valitse oikea lajike
Tietyt perunalajikkeet sopivat paremmin tiettyihin ruokiin kuin toiset. Varmista ensin, sopiiko ruokalajiin jauhoinen vai kiinteä perunalajike. Jos olet soseuttamassa perunaa muusiksi, tai valmistamassa esimerkiksi ranskalaisia, valitse tärkkelyspitoinen ja jauhoinen lajike.
Jos taas teet keittoa, pataa tai vaikka perunasalaattia, kiinteä ja vähän tärkkelystä sisältävä peruna sopii tarkoitukseen paremmin.
Valitse kaupasta laadukkaita ja kolhiintumattomia perunoita
Kaupan perunalaarista kannattaa napata pussiin vain laadukkaita ja yleisilmeeltään ”siistejä” perunoita. Älä siis valitse kolhiintuneita pottuja tai perunoita, jotka ovat alkaneet jo itää. Perunoiden tulee myös tuntua kädessä kiinteiltä, ei pehmenneiltä.
Säilytä perunat viileässä ja pimeässä
Perunat viihtyvät parhaiten valolta suojattuna, viileässä paikassa. Liikaa valoa saadessaan pottuihin alkaa muodostua vihreää väriä. Se kielii siitä, että perunoissa voi olla vatsanpuruja aiheuttavaa glykoalkaloidia nimeltä solaniini. Perunakellari onkin potulle paras säilytyspaikka.
Voiko perunoita sitten säilyttää jääkaapissa? Jääkaappisäilytyksessä piilee yksi riski: Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurata
Perunat voi esivalmistella: Kuori valmiiksi ja laita kylmään veteen
Perunoita ei yleensä kannata kuoria, ennen kuin ne aikoo valmistaa ruoaksi. Potut nimittäin alkavat hapettua ja muuttua pinnaltaan ruskeiksi, jos jätät ne kuorimisen jälkeen pitkäksi aikaa seisomaan. Jos et pysty valmistamaan kuorittuja perunoita heti, laita ne kylmään veteen odottelemaan ruoanlaittoa. Näin perunat voi esivalmistella vaikka jo muutamaa tuntia ennen ruoanlaittoa.
Mausta perunat suolalla, kun ne ovat lämpimiä
Perunat kannattaa aina maustaa lämpiminä, sanoo kulinaarisessa instituutissa työskentelevä kokki Palak Patel. Tämä johtuu siitä, että perunat ovat hyvin tärkkelyspitoisia ja vaativat vahvemman suolauksen kui monet muut vihannekset.
– Lämpö auttaa kuljettamaan suolan perunan ytimeen. Ei ole ideaalia suolata kylmiä perunoita, Patel sanoo.
Vältä yleistä perunamuusimokaa
Keittiömestari Byron Halliburton muistuttaa Insider-sivustolle, että perunamuusin valmistaminen tulisi aina aloittaa laittamalla potut kylmään veteen. ”Raakaa tärkkelystä” ei tulisi Halliburtonin mukaan koskaan laittaa kiehuvaan veteen.
Aloita sen sijaan pottujen valmistaminen kylmässä vedessä, lisää suolaa ja keitä. Kun perunat kiehuvat, lämmitä sillä aikaa maitoa tai kermaa ja voita pienessä kattilassa.
– Kun on aika yhdistää ainekset, kaiken pitäisi olla kuumaa. Soseuta perunat, lisää kuuma maitoseos ja sekoita, kunnes muusi on tasaista ja silkkistä.
Lähde: Insider
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"