Lihan ja juuston korvikkeiksi tarkoitetut kasvisvaihtoehdot ovat nyt trendi. Kasvispohjainen leivänpäällinen ei kuitenkaan automaattisesti ole terveellinen tai hyvänmakuinen, kertoo Kuluttaja-lehti.
Kuluttaja-lehden tekemän vertailun perusteella trendikkäiden kasvisjuustojen joukossa on runsaasti epäterveellisiä vaihtoehtoja. Kasvisjuustot sisältävät lähes poikkeuksetta kookosöljyä, joka on kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. Vertailun kaikissa juustoissa on kovaa rasvaa runsaasti, yli 20 prosenttia. Myös maidossa on kovaa rasvaa, mutta maidosta valmistetussa juustossa on runsaasti laadukasta proteiinia ja monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Kookosrasvasta tehdyssä kasvisjuustossa ei näitä ole.
Lisäksi kaikissa testin kasvisjuustoissa on paljon suolaa. Suosituksen mukaan suolaa pitäisi olla ruoassa enintään 1,5 prosenttia, kun esimerkiksi Violifen tuotteessa suolaa on jopa 2,6 prosenttia.
Kasvisjuustoissa käytettävän kookosöljyn tuotannossa eläinten laiminlyöntiä
Kasvisjuustot eivät myöskään välttämättä ole eläintenystävän ratkaisu. Eläinten oikeuksia ajavan Animalian mukaan jotkut kookosviljelijät ainakin Thaimaassa ja Malesiassa käyttävät hyväkseen saparomakaki-apinoita. Ketterät apinat pystyvät kerämään kookospähkinöitä nopeammin kuin ihmiset, eikä niille tarvitse maksaa palkkaa. Lisäksi apinoita saatetaan pitää kiinni kytkettyinä ympäri vuorokauden. Kuluttajan mukaan ei ole tarkkaa tietoa, kuinka yleistä apinoiden käyttö kookosöljytuotannossa on.
Suurin osa kasvisjuustoista ovat tuontitavaraa. Vertailun tuotteista kaksi - Vegyu-merkkinen chilijuusto-leikkele ja Vege Plus -juusto on valmistettu Suomessa.
Lähde: Kuluttaja