Tutkimus selvitti, kuinka terveellinen suosikkimaitosi todella on – kasvimaidoissa selkeä ykkönen
Tutkimuksessa yhden kasviperäisen maidon ravintosisältö poikkesi edukseen muista.
Kasviperäiset maitojuomat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan samaa tahtia valikoiman laajentumisen kanssa. Vaikka kasviperäisiä maitoja pidetään usein terveellisinä vaihtoehtoina lehmänmaidolla, tarkempi tutkimus paljastaa, että maitojen ravintosisällöt eroavat huomattavasti toisistaaan.
Kanadalaisen McGillin yliopiston tutkimuksessa vertailtiin suosituimpen kasviperäisten maitojen ravintoarvoja toisiinsa. Mukana tutkimuksessa olivat makeuttamattomat versiot soija-, manteli-, riisi- ja kookosmaidosta. Maitojen keskuudesta nousi selvä voittaja.
Soijamaito – tasapainoisin ravintosisältö
Ravintosisällöltään parhaimmaksi kasvimaidoksi nousi soijamaito, joka on ollut markkinoilla jo neljän vuosikymmenen ajan. Soijamaidon puolesta puhuvat muun muassa sen sisältämät isoflavonoidit, joiden on todettu muun muassa auttavan taistelussa syöpää vastaan.
Soijamaidon kohdalla huolenaiheena on kuitenkin se, että sen on todettu haittaavan joidenkin ravintoaineiden imeytymistä ja ruonsulatuksen toimintaa. Lisäksi soijamaidon "papumainen" maku ei ole kaikkien mieliin.
Riisimaito – makea maku, vähän proteiinia
Riisimaito on vaihtoehto soija-, manteli- ja vilja-allergikoille, mutta sen makea maku poikkeaa huomattavasti tavallisesta lehmänmaidosta. Maun lisäksi riisimaidon kohdalla ravintosisältö ei ole sieltä parhaimmasta päästä, sillä riisimaito sisältää runsaasti hiilihydraattia ja väin vähän proteiinia.
Kookosmaito – energia peräisin rasvasta
Kookosmaito on suosittu tuote etenkin Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Kookosmaidon on todistettu alentavan haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä, mikä voi auttaa suojaamaan sydän- ja verisuonitaudeilta.
Huono puoli tässä maidossa on se, että sen ravintoarvot vähenevät pitkän säilytysajan myötä. Toinen huono puoli on, että suurin osa sen sisältämistä kaloreista on peräisin rasvasta.
Mantelimaito – tarvitsee ympärilleen monipuolisen ruokavalion
Mantelit sisältävät monityydyttämättömiä rasvahappoja, joita pietään hyödyllisinä painonpudotuksen ja painonhallinnan kannalta, ja ne auttavat myös alentamaan huonon kolesterolin määrää veressä.
Vaikka manteleilla on todettu olevan ihmisille terveysvaikutuksia, mantelimaito koostuu kuitenkin suurimmaksi osaksi vedestä, jolloin sen ravintoainesisältö jää vajavaiseksi.
Lähteet: News-Medical, Fineli
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"