Kuluttaja-lehden vertailussa selvitettiin, mikä kaupan riisipiirakoista on kaikkein maukkain. Yksi oli selvästi ylitse muiden.
Marttaliiton kehitysjohtaja Marjahelena Salonen ja kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja Uudenmaan Martoista maistelivat kahtatoista kaupan riisipiirakkaa sokkona Kuluttaja-lehden vertailua varten.
Yksi maistelluista perinnepiirakoiden einesversioista oli ylitse muiden.
TIESITKÖ? Saarioisten vuonna 2013 TNS Gallupilla teettämän kyselyn mukaan Suomen suosituin eines on riisipiirakka.
Sokkotestissä 12 einesriisipiirakkaa
Makutestiin otettiin mukaan 12 erilaista einesriisipiirakkaa. Testin ulkopuolelle jätettiin sekä pakasteet että paistopisteiden tuotteet.
Piirakat otettiin jääkaapista hetki ennen maistelu ja testaajat arvioivat ensin piirakoiden ulkonäköä. Kutakin piirakkaa lämmitettiin mikrossa 20 sekuntia juuri ennen maistelua. Kumpikin maistelija arvioi jokaisen piirakan arvosanalla 1–5 – ja kertoi erikseen vielä kommenttinsa tuotteista.
Porokylän riisipiirakka
Pisteet: 3,5/5
– Eniten käsintehdyn näköinen. Niukahko määrä täytettä. Kuoressa ”maku”, jota ei tunnista. Rasvainen ja hyvin voideltu.
– Kauniisti paistunut puuro, vaalea ja paksuhko kuori. Rasvaiselta tuntuva kuori on plussaa. Jokin jännä sivumaku, ehkä kaneli?
Fazer Imatran Riisipiirakka
Pisteet: 2,5/5
– Jauhoinen kuori ja hyvä väri. Pyöreä malli. Makea puuro, kuiva kuori ja karkea suutuntuma.
– Herkullisen värinen. Taikina hieman suolatonta ja kuivaa, täyte kuohkeaa.
Fazer Rukiinen Riisipiirakka
Pisteet: 2,5/5
– Väri ok, mutta kuiva rypytys. Tunkkainen tuoksu ja pistävänmakuinen kuori. Puuron koostumus melko hyvä.
– Herkullisen värinen. Taikina hieman suolatonta ja kuivaa, täyte kuohkeaa.
Pirkka Riisipiirakka (Atria/Kesko)
Pisteet: 2,5/5
– Vaalea paisto. Kovan näköinen, paksu ja kuiva kuori.
– Kuori näyttää taikinamaiselta. Puurossa on makua.
Atria Forssan riisipiirakka
Pisteet: 2/5
– Epäsäännöllinen muoto, väritön ja raa’an näköinen. Kuori kuiva ja mauton, puuro liisterimäinen.
– Valju, kuutamolla paistetun näköinen. Kuori näyttää taikinamaiselta. Mauton, liian nahkea kuori, ei piirakan rukiisuutta.
Koskikylän riisipiirakka (Atria/Lidl)
Pisteet: 2/5
– Paksukuorinen, vaalea. Riisipuuro kuorettunut, jauhoinen maku.
– Kalpea, sämpylämäinen kuori. Sitkeä suutuntuma, mutta puurossa on makua.
Saarioinen iso vaalea riisipiirakka
Pisteet: 2/5
– Vaalea vehnäkuori, ei näytä piirakalta. Suutuntuma on parempi kuin ulkonäkö.
– Vähiten perinteisen piirakan värinen. Selkeä maku. Kuori tuntuu vehnäiseltä, ei piirakkamaiselta.
Vaasan rukiinen Riisipiirakka
Pisteet: 2/5
– Rukiisen näköinen kuori, jossa on melko hyvin täytettä. Riisi irtonaista ja kuivaa. Kuori voimakkaan makuinen ja vähän kitkerä.
– Runsaannäköisesti täytettä – plussaa. Kuohkeahko rakenne.
HoviRuoka riisipiirakka
Pisteet: 1,5/5
– Näyttää erittäin teolliselta. Puuro ei näytä riisiltä. Hieman tunkkainen maku ja pehmeä koostumus.
– Massatuotetun näköinen, litteä. Ei houkuttele syömään. Mitäänsanomaton maku: kuori ja täyte eivät eroa toisistaan.
Saarioinen iso tumma riisipiirakka
Pisteet: 1,5/5
– Käsintehdyn näköinen, paksu kuori, jossa vähän täytettä. Kuiva puuro repeilee, ja kuori maistuu kitkerältä.
– Väriltään kotitekoisimman näköinen, mutta paksu kuori. Kuiva ja mauton.
Saarioinen täysjyväkaura riisipiirakka
Pisteet: 1/5
– Kellertävä, kuivannäköinen ja kuorettunut puuro. Hiivataikinamainen kuori.
– Vaalea. Kuori näyttää enemmän leipätaikinalta. Repeilevä rakenne.
Vuohelan Herkku Riisipiirakka
Pisteet: 1/5
– Ei voideltu, paksu kuori. Täyte tursuaa. Raaka taikina ja puurossa liian erottuneet ryynit.
– Paksu ja hieman raaka kuori. Karvas sivumaku. Maultaan ehkä kehnoin.
Lähde: Kuluttaja-lehti