MTV:n makutestissä runebergintortut: Tämä on kauppojen tortuista paras!
MTV:n sokkomakutestissä arvioitiin kouluarvosanoin seitsemän erilaista runebergintorttua.
Helmikuun viidentenä päivänä vietetään Runebergin päivää, jolloin perinteisesti herkutellaan hillolla ja sokerikuorrutteella koristeltuja torttuja. MTV:n Makuja.fi-sivusto otti makutestin merkeissä selvää, millaisia eroja ruokakauppojen runebergintortuissa on.
TIESITKÖ? Runebergintorttuna tunnetun leivonnaisen resepti oli alkujaan melko pelkistetty korppujauhoista ja muruista tehty leivonnainen. Makean tortun nimi tulee siitä, että kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg söi näitä mielellään aamiaisryyppynsä kanssa. Runebergin torttuja tarjotaan perinteisesti Runebergin päivänä 5.2.
Runebergintortuissa suuria eroja
Makutestissä selvisi, että suomalaisille tutuissa ruokakaupoissa myydyissä runebergintortuissa on huomattavan paljon eroja. Nämä erot näkyivät – ja maistuivat – selkeästi sokkona tuotteita maistelleen raadin suussa.
Raati kiinnitti huomiota erityisesti taikinan koostumukseen sekä siihen, maistuiko tortuissa selkeästi klassikkoreseptistä tuttu karvasmanteli. Osa tuotteista sai ylistystä riittävän kostutuksen vuoksi, mutta toisia pidettiin kuivina. Myös torttujen sisältämän pähkinärouheen hienojakoisuudessa ilmeni selkeitä eroja.
POIMI VINKKEJÄ!
Kevennetyt runebergintortut
Tuunaa torttusi! Runebergin päivän parhaat vinkit
Runebergin päivä lähestyy − tässäkö vuoden hittitorttu?
Raadilla selkeä ykkössuosikki
Sokkomakutestin selkeäksi voittajaksi nousi Fazerin runebergintorttu. Torttu sai kehuja sekä siistin ulkonäkönsä että tasapainoisen makunsa vuoksi.
Kakkoseksi makutestissä nousivat Vaasan mini -runebergintortut. Muihin torttuihin verrattuna kooltaan hyvinkin pienet tortut keräsivät ylistystä muun muassa suloisen ulkonäkönsä vuoksi.
Kolmossijalle sokkomakutestissä ylsivät Satumaista-runebergintortut. Torttuja kehuttiin erityisen kosteiksi.
TOP 3 – nämä tortut saivat parhaat arviot raadilta:
1. Fazer, runebergintorttu
Arvosana: 9
– Hillo ja kuorrutus hieno. Murenee. Tosi kuiva, mutta hyvää, sopivan mieto maku. Miinus koostumuksesta!
– Paljon hilloa ja sokerikuorrutetta. Hyvin hajoava! Kuiva, mutta maku on hyvä.
– Kuivakka, mutta perinteisen makuinen. Ihan hyvää! Saisi olla vähän kosteampi. Yllätyin, että tämä oli näin maukas!
– Paljon hilloa, hyvä koostumus. Sopivan kostea. Maukas maku, positiivinen yllätys.
2. Vaasan mini, runebergintorttu
Arvosana: 8,8
– Miten söpöjä! Kostea ja makea. Taitaa olla lempparini. Tasapainoinen ja maukas suupala.
– Söpöt pienet suupalat. Hyvä ja kiva pehmeä maku. Pehmeä taikina. Herkku.
– Söpöt. Hyvä koostumus, kiva koko. Tympeä jälkimaku.
– Söpö ja hyvänkokoinen pikkuherkku. Aika miedon makuinen.
3. Satumaista, runebergintorttu
Arvosana: 7,5
– Kostutettu, jopa liiankin. Alkoholi maistuu, mutta ihan miellyttävästi.
– Käsintehdyn näköinen. Hienosti leikkaantuu. Hyvä koostumus. Kostea ja maukas.
– Nam! Kostea. Maukas hillo. Hieman viinainen aromi.
– Kotitekoisen näköinen ulkonäkö. Maku aika pistävä ja todella makea. Mukava koostumus, pehmeä ja taikinainen.
Näin raati arvioi loput tortut:
Henriksson, runebergintorttu
Arvosana: 6
– Tosi marsipaaninen ja kuiva. Äitelä, liian makea. Haju tosi karvasmantelinen
– Kuiva. Mantelin maku on hyvä, mutta koostumus ei niin houkuta.
– Alkumaku kuiva ja karvas. Hajoaa käsiin. Suuhun jää imelä ja karvas maku. Suolainen. Kosteus puuttuu.
– Kuivarakeinen ja miedon makuinen. Makea hillo a suolaisen makuinen taikina. Kaipaa kostutusta.
Deluxe, runebergintorttu
Arvosana: 6
– Hillosydän kiva ja yllättävä. Manteli rouskuu kivalla tavalla, mutta maku on pliisu ja vähän tunkkainen. Kaunis torttu.
– Outo maku. Kuin olisi pakastettu ja sitten sulatettu huonosti. Iso hillosisus, siitä plussaa.
– Kaunis ja vähän suurempi. Näytti, että hilloa on vähän, mutta sisällä olikin lisää. Ei kauheasti makua, manteli rouskuu.
– Leikkaantuu hyvin. Sisällä hilloyllätys! Kiva koostumus. Outo maku. Manteli rouskuu kivasti.
Rosten, runebergintorttu
Arvosana: 7
– Tuoksuu tuoreelle, maukas. Hyvin kostea ja sulaa kivasti suuhun.
– Kiva pehmeä taikina. Liian makea Jää tahmea jälkimaku.
– Sotilaallinen ja ryhdikäs ulkomuoto. Tuntuu raa'alta. Alkoholi puuttuu.
– Nätti, mutta teollisen näköinen. Kivan tuntuinen, mutta saisi olla hieman enemmän hampaille rouskuntaa. Alkoholin maku puuttuu, maku jää hiukan miedoksi.
Tuorilan kotileipomo, runebergintorttu
Arvosana: 4,3
– Kotitekoisen näköinen. Kauheasti hilloa. Esanssinen ja makea.
– Esanssinen, kuin taikinaan olisi sekoitettu karkkia. En tykkää, onko tämä ylipäätään runebergintorttu? Aika käsintehdyn näköinen.
– Tuoksu esanssinen. Hillo ei ole tehty marjoista, vaan jostain muusta. Mieleen tulee Muumi-limu.
– Kuiva kakku, ja turhan tiivis. Hillo ei ole kaunis eikä hyvä, vaan hyytelömäinen ja hiukan esanssinen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"