Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kuluttaja: Lohi ei ole yhtä terveellistä kuin ennen – tässä syy

22119766(1)
Lehtikuva
Julkaistu 07.12.2016 09:01

MTV LIFESTYLE

Suomen syödyin kala, kasvatettu Norjan lohi ei ole Kuluttaja-lehden mukaan enää yhtä terveellistä kuin aiemmin.

Norjalaisessa lohessa on yli puolet vähemmän sydän-­ ja verisuoniterveydelle tärkeitä rasvahappoja kuin vielä kymmenisen vuotta sitten. Asiaa on tutkittu Iso-Britanniassa Stirlingin yliopiston professori Douglas Tocherin toimesta.

Vuonna 2006 sadassa grammassa lohta oli terveellisiä ras­vahappoja 2,74 grammaa. Vuonna 2015 vastaava luku oli enää puolet tästä. Lasku on kiihtynyt vuodesta 2010.

Syy rasvahappojen vähenemiseen löytyy kalojen ravinnosta

Kasvatetun lohen terveellisyyden heiken­tyminen johtuu Kuluttaja-lehden mukaan rehusta, jota kaloille syötetään, sillä nykyisin rehu sisältää vähemmän kalaa kuin ai­emmin. Aiemmin kasvatettua kalaa on ruo­kittu kalajauholla ja ­öljyllä, mutta ylikalastuksen vuoksi tänä päivänä rehun sisältämää kalaa on kor­vattu kasviproteiinilla sekä kasviöljyllä.

– Emme voisi syödä ny­kyisiä määriä halpaa norjalaista lohta ja kotimaista kirjolohta, jos rehut eivät oli­si muuttuneet, erikoistutkija Jouni Vielma Luonnonvarakeskus Lukesta kertoo Kuluttaja-lehdelle.

Lähde: Kuluttaja

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Makuja