Suomen syödyin kala, kasvatettu Norjan lohi ei ole Kuluttaja-lehden mukaan enää yhtä terveellistä kuin aiemmin.
Norjalaisessa lohessa on yli puolet vähemmän sydän- ja verisuoniterveydelle tärkeitä rasvahappoja kuin vielä kymmenisen vuotta sitten. Asiaa on tutkittu Iso-Britanniassa Stirlingin yliopiston professori Douglas Tocherin toimesta.
Vuonna 2006 sadassa grammassa lohta oli terveellisiä rasvahappoja 2,74 grammaa. Vuonna 2015 vastaava luku oli enää puolet tästä. Lasku on kiihtynyt vuodesta 2010.
Syy rasvahappojen vähenemiseen löytyy kalojen ravinnosta
Kasvatetun lohen terveellisyyden heikentyminen johtuu Kuluttaja-lehden mukaan rehusta, jota kaloille syötetään, sillä nykyisin rehu sisältää vähemmän kalaa kuin aiemmin. Aiemmin kasvatettua kalaa on ruokittu kalajauholla ja öljyllä, mutta ylikalastuksen vuoksi tänä päivänä rehun sisältämää kalaa on korvattu kasviproteiinilla sekä kasviöljyllä.
– Emme voisi syödä nykyisiä määriä halpaa norjalaista lohta ja kotimaista kirjolohta, jos rehut eivät olisi muuttuneet, erikoistutkija Jouni Vielma Luonnonvarakeskus Lukesta kertoo Kuluttaja-lehdelle.
Lähde: Kuluttaja
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.