Tutkimuksen mukaan vähintään kolme kertaa viikossa kalaa syövät ihmiset vähentävät riskiään sairastua suolistosyöpään, kirjoittaa iNews. Tutkimuksessa oli mukana lähes puoli miljoonaa ihmistä.
Tutkimusta toteuttamassa oli brittiläisen Oxfordin yliopiston asiantuntijoita ja kansainvälinen syöväntutkimuskeskus IARC. Tutkimustulokset julkaistiin tiedelehdessä nimeltä Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Tutkimuksessa seurattiin otantaryhmän eli 476 160 ihmisen ruokailutottumuksia ja suolistosyövän välistä yhteyttä. Otantaryhmän ruokailutottumuksista oli kerätty tietoa kyselylomakkeiden kautta ja niissä kalan syöntitottumukset oli kartoitettu yksityiskohtaisesti.
"Kalaa kannattaisi suosia terveellisen ruokavalion osana"
Keskimäärin viidentoista vuoden aikana yli kuudelle tuhannelle ihmiselle kehittyi suolistosyöpä.
Niillä, jotka söivät kalaa säännöllisesti kolme kertaa ja noin 359 grammaa viikossa, oli 12 prosentin pienempi riski sairastua suolistosyöpään kuin kalaa viikossa alle 63 grammaa syövillä. Tyypillinen kala-annos on noin 100 grammaa.
Mitä kalaa kannattaa syödä?
WWF:n Kalaoppaan perusviesti on, että vastuullisen kuluttajan kannattaa valita vihreällä listalla olevia kotimaisia kalalajeja. Esimerkiksi särkikaloja ylenkatsotaan usein täysin syyttä. Särkikalojen käyttöä ruokakalana puoltaa myös se, että niiden poistamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia vedenlaatuun. Kalaoppaan löydät kokonaisuudessaan täältä.
– Tutkimuksemme osoittaa, että kalan syöminen näyttää vähentävän suolistosyövän riskiä ja kalaa kannattaisi suosia terveellisen ruokavalion osana, kertoi IARC:n tutkija Marc Gunter.
– Tutkimuksemme otantaryhmän tiedot eivät kattaneet kalasta saatuja Omega-3-rasvahappoja eli kalaöljyravintolisiä. Lisätutkimusta siksi tarvitaan, jotta selviää, vaikuttaako kalaöljykin suolistosyövän kehittymisen ehkäisyyn, lisää Gunter lopuksi.