Kun olet tehnyt ja maistanut tätä lasagnea kerran, et halua enää mitään muuta – "Aivan huikeaa!"

lassaka
Lassaka on lasagnen ja moussakan herkullinen risteytys. MTV

Tämä täysin pastaton lasagne on niin hyvää, että se voittaa maullaan jopa perinteisen version. Varoitus: koko vuoallinen saattaa kadota parempiin suihin hetkessä.

Alun perin lasagneresepti lähti leviämään karppaajien foorumilta, jossa se nousi pian suosituimpien reseptien joukkoon. Karppaajat välttelevät ruokavaliossaan ylimääräisiä hiilihydraatteja. Niinpä lasagnesta syntyi pastaton versio, jossa lasagnelevyt korvataan kesäkurpitsalla tai munakoisolla. Koska resepti on eräänlainen lasagnen ja moussakan sekoitus, kutsutaan ruokalajia leikkisästi lassakaksi.

Pastanystäville ajatus pastan korvaamisesta kasviksilla saattaa kuulostaa suorastaa pyhäinhäväistykseltä. On ehkä myös vaikea uskoa, että lopputulos voittaa melkeinpä aidon lasagnen – yllätyimme siitä itsekin! Näin reseptiä hehkutetaan karppausfoorumilla:

– Tämä oli huippumenestys ja kokeiluja kammoava miehenikin rakastui tähän kympillä! Käytettiin kermaa ja juustoa laitoin varmaan 250 grammaa, mutta oli sen väärti. Vei kielen mennessään!

– Tähän tulee himo! Loistava ajatus itkettää/kuivattaa kesäkurpitsat ja munakoisot uunissa. Paljon vaivattomampaa kuin perinteinen metodi. Nyt testasin myös että maku ei yhtään huonone pakastettaessa.

– Aivan huikeaa! Tein kotona, enkä puhunut miehelle enkä pojille sen kummemmin mitä se sisältää. Ei mennyt kauaa, kun mies vielä kaapi vuokan reunoja. Osu ja uppos.

Lassaka eli lasagne-moussaka kesäkurpitsasta

Päätimme testata lassakaa ja muuntelimme hieman alkuperäistä reseptiä. Lassakan juustokastikkeen voi valmistaa oikeastaan mistä tahansa jääkaapin jämäjuustosta. Me käytimme juoksevaa Koskenlaskijaa sekä hieman cheddarjuutoraastetta kastiketta saostamaan. 

Jos lassakasta haluaa kasvisversion, voi jauhelihan toki korvata vaikka soijarouheella tai jollain muulla kasviproteiinivalmisteella.

2 pientä/keskikokoista kesäkurpitsaa

Jauhelihaseos:
500 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli pilkottuna
1 pieni purkki tomaattipyrettä (tai noin puolet tuubista eli 70 g)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
Suolaa ja pippuria
Haluamiasi mausteita/yrttejä (esimerkiksi tuoretta basilikaa silppuna + kuivattua oreganoa)

Juustokastike:
2 dl ruokakermaa / maitoa
250 g Koskenlaskija Ruoka -juustoa
Hieman juustoraastetta kastiketta saostamaan

Pinnalle:
Hieman juustoraastetta

1.  Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsoista varovasti pitkittäin n. 4mm paksuisia siivuja esimerkiksi mandoliinin avulla. (Voi olla hieman helpompaa, jos puolitat ensin kokonaisen kesäkurpitsan keskeltä, eli tulee hieman lyhyempiä siivuja).

Levitä kesäkurpitsasiivut leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele niiden päälle suolaa. Lasagnea varten tarvitaan noin kaksi uunipellillistä siivuja. Laita kesäkurpitsaviipaleet hetkeksi uuniin, jotta niistä haihtuu ylimääräinen neste.

2. Tee jauhelihaseos: Kuullota pannulla sipuli ja valkosipuli öljyssä/voissa. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää joukkoon tomaattipyre ja mausteet sekä yrtit.

3. Tee juustokastike: Lämmitä kattilassa kerma/maito ja sekoita joukkoon Koskenlaskija Ruoka. Varo, ettei pala pohjaan. Lisää joukkoon myös vähän juustoraastetta, jotta kastikkeesta tulee hieman paksumpaa. Ota sivuun jäähtymään.

4. Kokoa lasagne vuokaan: Laita pohjalle kerros uunissa itketettyjä kesäkurpitsaviipaleita, päälle kerros jauhelihseosta ja sitten juustokastiketta. Tee sitten sama uudestaan. Viimeistele lasagne kesäkurpitsaviipaleilla, jonka päälle laitat loput juustokastikkeet sekä hieman juustoraastetta.

5. Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa, kunnes sen pinta on saanut kauniin ruskean värin.  Ota lasagne uunista ja anna tekeytyä ja vetäytyä hetken ennen sen nauttimista.

Kokeile myös one pot -lasagnea:

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.