Helsingissä jonotettiin tänään hävikkiruokaa, kun Narinkkatorilla tarjottiin ilmaiseksi 3000 annosta kasviskeittoa. Keitto oli valmistettu tuottajien lahjoittamista kasviksista.
– Haluamme nostaa esille, että kuluttajat käyttäisivät myös huononnäköisiä kasviksia. Pehmenneet kasvikset ovat edelleen käyttökelpoisia. Täällä syödään tänään tomaattikeittoa, koska juuri tomaatteja menee kotona paljon hukkaan, kertoo tempaukseen järjestämiseen osallistunut asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen Motivasta.
"Ruokaa ei arvosteta riittävästi"
Kasvisten lisäksi kotitalouksissa heitetään paljon roskiin vielä käyttökelpoista leipää ja maitotuotteita.
– Paras keino vähentää ruokahävikkiä on olla ostamatta liikaa. Hamstraamme edelleen sinne jääkaappiin. Ruokaa ei selvästikään arvosteta riittävästi, kun sitä on varaa heittää roskiin, toteaa Ovaskainen.
Ruokapakkaukset edelleen liian suuria
Suurinta ruokahävikki on pienimmissä kotitalouksissa.
– Edelleen meillä on tosi isoja pakkauskokoja, vaikka Suomessa on valtavasti pieniä 1-2 hengen talouksia. Teollisuuden pitäisi edelleen pienentää pakkauskokoja.Toinen ongelma ovat reseptit. Normaalisti reseptit ovat aina neljälle hengelle. Pitäisi osata tehdä pienempiä annoksia. Teemme helposti 1-2 hengelle neljän hengen annoksia, huomauttaa Ovaskainen.
Hävikkiruoka maistui torilla
Hävikkiruoka maistui hyvin Narinkkatorille saapuneille ihmisille.
– Oikein hyvää keittoa. Meillä kotona ei juuri tule ruokahävikkiä, koska olen kokki ja tarkkailen, mitä kaappiin laitan ja mitä siellä säilytän, kertoo Susanna Torsti.
– Hyvälle maistuu. Täytyy itsekin käyttää kasviksia näin. Kaikki vaan sekaisin ja siitä tulee hyvää, kehuu Anita Saarikko.
– Oikein maittavaa on, hyvin maustettua ja ammattikokin tekemää selvästi. Ei oo ihan huutolaispojan hommaa, naureskelee Reijo Pankka.
Eduskunnassakin tarjottiin hävikkisoppaa
Myös eduskunnan pikkuparlamentin ruokalassa tarjottiin tänään hävikkiruuasta valmistettua soppaa ja pehmenneistä banaaneista tehtyä smoothieta.
– Ajattelen, että valtiovalta voisi olla aktiivisempi siinä, että meillä olisi kansallinen ruokahävikin torjuntaohjelma. Esimerkiksi joukkoruokailuissa kuten kunnissa ja kouluissa voidaan tehokkaasti ehkäistä ruokahävikkiä. Täällä Helsingissä joissakin kouluissa ylijäämäruoka lahjoitetaan tai myydään halvalla lähiseudun asukkaille, pohtii Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.
Kansanedustaja myöntää, että omassakin taloudessa syntyy ruokahävikkiä.
– Kyllä jonkin verran. Toki yritämme pakastaa ja syödä wokkiruokaa, mutta kyllä hävikkiä valitettavasti syntyy. Kun on kiireinen, ei ehdi riittävästi suunnitella, mitä ruokaa laittaa.
Haistelu ja maistelu suositeltavaa
Kuluttajilta menevät helposti sekaisin Parasta ennen - ja Viimeinen käyttöpäivä -merkinnät.
– Parasta ennen -tuotteissa kuluttaja voi luottaa omiin aisteihinsa. Kannattaa maistaa ja haistaa ja sitten päätellä, onko elintarvike vielä käyttökelpoinen, vaikka Parasta ennen -päiväys olisi jo mennyt. Viimeinen käyttöpäivä on ehdottomampi. Ainoastaan ruoka-apuun tarkoitetut tuotteet voi käyttää vielä seuraavana päivänä ruuan valmistukseen, jos ruoka kuumennetaan yli 70 asteeseen, selittää Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto.