Suomalaiset heittävät vuodessa yli 23 kiloa ruokaa roskiin. Yksi tapa ehkäistä hävikkiä olisi parasta ennen -päiväyksien ja viimeisen käyttöpäivän eron tiedostaminen.
Valtakunnallinen Hävikkiviikko muistuttaa, ettei syömäkelpoista ruokaa tulisi missään nimessä heittää roskiin. Silti moni suomalainen tekee niin – joko asian tiedostaen tai sitten puhtaasta tietämättömyydestä.
Motiva Oy:n asiantuntija Elina Ovaskainen kertoi Huomenta Suomen haastattelussa, miksi ruokaa lentää roskiin suomalaisilta niin paljon:
– Syitä ovat esimerkiksi arjen kiireellisyys. Ei osata suunnitella, tehdään liikaa, ostetaan ruoat nälkäisinä kaupasta eli ostoskoriin päätyy vähän mitä sattuu. Päiväykset alkaa paukkumaan, Ovaskainen listaa esimerkkejä.
Vihannes ei ole aina pilalla, vaikka se siltä näyttäisikin
Biojätteeseen päätyy esimerkiksi täysin käyttökelpoisia vihanneksia, koska ihmiset eivät osaa hyödyntää niitä oikein. Se, että vihanneksesta on pieni osa nuhjuuntunut ei vielä tarkoita, että koko vihannes olisi pihalla.
– Katsellaan, haistellaan ja maistellaan ennen kuin heitetään roskiin, Ovaskainen opastaa.
Tällä viikolla 11.-17-9.2017 vietetään jälleen valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Ruokahävikin vähentämiseen tähtäävää teemaviikkoa vietetään jo viidennen kerran. On arvioitu, että kaikkiaan maailman ruoasta jopa 25-30 % päätyy roskiin. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin, samoin joka kymmenen vihannes tai hedelmä. Jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin 20-25 kiloa, noin 130 euron arvosta.
Hävikkiruokaravintola Loopin keittiömestari Pauli Hakala nostaa esimerkiksi muoviin pakatun salaattikerän, joka näyttää päältä päin jo huonolta.
– Otetaan se muovi pois, kuoritaan pari päällimmäistä kerrosta niin lyön vaikka vetoa, että ydin on äärimmäisen upea. Kelpaa vaikka paistettavaksi salaatiksi edelleen.
– Kysyn meidän kokeiltamme aina, että jos leikataan kasviksesta joku tietty osa käyttöön, niin voiko siitä lopusta vielä tehdä jotain, vaikka liemen? Kaikki hyöty irti, ennen kuin lähdetään miettimään roskikseen heittämistä, Hakala muistuttaa.
Voiko liha-makaronilaatikkoa syödä monta päivää, jos jauhelihan päiväys on jo mennyt umpeen?
Lihan ja kalatuotteiden kanssa täytyy kuitenkin olla hieman tarkempi, sillä ne ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita.
– Erityisesti jauheliha pilaantuu helposti, joten saa olla tarkempi päiväyksien kanssa.
Jos jauhelihan viimeinen käyttöpäivä on tänään ja sen paistaa makaronilaatikkoon, voiko sitä vielä syödä seuraavana päivänä?
– Kyllä sitä voi aivan huvin vielä huomenna syödä. Vielä kolme päivää söisin, Ovaskainen linjaa.
Jauhelihan käyttöikä pitenee kypsennettäessä, vaikka viimeinen käyttöpäivä olisikin jo mennyt umpeen. Osa makaronilaatikosta kannattaa toki pakastaa annospakkauksissa, jotta saman ruoan syöminen ei ala tökkiä.