Videopalvelu TikTokissa on noussut suosituksi kyseenalainen kanaresepti, jota ammattilaiset eivät suosittele kokeilemaan.
Britti- ja amerikkalaismedioissa varoitellaan nyt TikTokin kyseenalaisesta kanareseptivillityksestä. Brittilehti Mirrorin mukaan ihmiset kokkaavat nyt todella epäilyttävän näköistä "yskänlääkekanaa" siinä toivossa, että ruoka parantaisi flunssan. TikTokissa outoa reseptiä markkinoidaan hyvinvointiniksinä.
Suosituiksi nousseilla videoilla nähdään, miten kotikokit keittävät kanaa NyQuil-nimisessä lääkkeessä.
Jos video ei näy, katso se täältä.
"Unettava kana" voi aiheuttaa myrkytysvaaran
NyQuil-lääkkeessä on kolme vaikuttavaa ainetta:a setaminofeeni, dekstrometorfaani ja doksyyliamiini. Lääke muun muassa alentaa kuumetta sekä lievittää kipua, nuhaa ja yskää. Lääkkeen sisältämä doksyyliamiini on antihistamiini, joka aiheuttaa monelle myös uneliaisuutta. Siksi kanaohje on saanut TikTokissa myös lempinimen "sleepy chicken" eli "unelias kana" tai "unettava kana".
Lääkäri Aaron Hartman varoittaa brittimedioiden haastattelussa trendiohjeen vaaroista. Hartmanin mukaan kanaa syömällä voi tervehtymisen sijaan tulla todella sairaaksi.
– NyQuilin tyyppistä lääkettä keittäessä sen sisältämät vesi ja alkoholi haihtuvat pois, jolloin kana imee itseensä lääkeaineet. Jos söisit yhden noista fileistä, se olisi sama kuin joisit neljäsosan tai jopa puolet NyQuil-pullosta.
Lääkärin mukaan tämä voi johtaa myrkytystilaan.
"Missään ei näy, että kukaan oikeasti söisi kyseistä ruokaa"
Ruokasivusto Food52 kuitenkin muistuttaa, että vaikka lääkekanavideoita onkin katseltu TikTokissa hurjat määrät, ei ole olemassa näyttöä siitä, että ihmiset olisivat oikeasti kokanneet ja syöneet tätä kysenelaista ruokaa. Lääkekanan alkuperäinen resepti on vuodelta 2020 ja Food52 muistuttaa sen olevan peräisin "mitä ilmeisimmin satiiritililtä".
– Videolla valmiissa annoksessa on edelleen raakaa kanaa sinivihreillä sävyillä höystettynä. Missään ei näy, että kukaan oikeasti söisi kyseistä ruokaa.
Food52-sivustolla korostetaan, että kanareseptin testaaminen on erittäin huono idea ja medioiden haastattelemat lääkärit ovat oikeassa varoitellessaan riskeistä.
– Luojan kiitos kukaan ei oikeasti näytä nauttivan "uneliasta kanaa". TikTokin hashtag-hakukin paljastaa, että 10 prosenttia ihmisistä kauhistelee trendiä ja loput 90 prosenttia esittelevät päiväunista nautiskelevia lemmikkikanojaan.