Kauppaketju Lidl uudistaa myymälöidensä paistopistepussit vuoden 2022 alussa. Uusissa pusseissa on muutama selkeä ero vanhoihin
Videolla: Oletko sinä bongannut mysteerisen luukun Lidlin paistopisteellä?
Lidlin paistopistepussit uudistuvat astetta ekologisempaan suuntaan, tiedottaa kauppaketju. Pussien koot pysyvät ennallaan, mutta jatkossa pussit valmistetaan entistä ohuemmasta paperista. Näin saadaan aikaan merkittävä säästö, sillä paperia säästyy vuositasolla tonnin verran. Lisäksi pusseissa oleva muovinen "ikkuna" muuttaa muotoaan.
Aiemmin neitseellisestä muovista valmistettu ikkuna on uusissa pusseissa korvattu kierrätetystä muovista valmistetulla ikkunalla. Myös ikkunan kokoa on pienennetty ja muovia ohennettu.
– Pieni muutos, jolla on kuitenkin merkittävä vaikutus. Vuositasolla paistopisteen pussien osalta säästyy noin 4 tonnia muovia ja tonni paperia. Myös muovikalvon koko on pienempi, kertoo Lidlin vastuullisuusasiantuntija Jenni Hakkarainen.
Uudet paistopistepussit ilmestyvät Lidleihin alkuvuoden 2022 aikana. Käytön jälkeen paistopistepussit voi kierrättää kartonkien mukana.
– Olemme saaneet asiakkailta kysymyksiä paistopistepussin kierrätyksestä. Useimmiten kysytään, täytyykö muovi poistaa. Sitä ei tarvitse poistaa, Hakkarainen neuvoo.
Monissa ruokapakkauksissa siirrytty ekologisempaan suuntaan
Lidlin paistopistepussit eivät suinkaan ole ainoita ruokapakkauksia, jotka ovat ottaneet askeleen ekologisempaan suuntaan. Atria muun muassa alkoi pakkaamaan jauhelihatuotteitaan uudenlaiseen muoviin jo vuonna 2017. Uudistettu jauhelihapakkaus sisältää 50 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteiset kovat pakkaukset. Vuositasolla siirtymä vähentää muovijätteen määrää 250 000 kiloa.
Maaliskuussa 2020 uutisoitiin sen sijaan Kariniemen uusista broileripakkauksista, joissa fileet on pakattu muoviin yksittäin. Näissä broilerin "ketjupaketeissa" käytetään 54 prosenttia vähemmän muovia kuin vanhoissa muovirasioissa.
K-ryhmällä muovin määrää on vähennetty muun muassa Pirkka-tuotteissa. Vuonna 2020 K-ryhmän omien brändien tuotepakkauksissa muovia vähennettiin 214 tonnia. Suosituimpien tuotteiden kohdalla vähennykset ovat isoja, koska tuotteita ostetaankin paljon. Esimerkiksi tuoreiden Pirkka-marjojen vähempimuoviset rasiat vähentävät muovin käyttöä peräti 50 tonnia ja jauhelihojen pakkaukset 41 tonnia vuodessa.