Suomalaisissa kaupoissa suurin osa myytävästä oluesta on vaaleaa lageria. Lagerille on kuitenkin olemassa myös runsaasti vaihtoehtoja.
Oluet jaetaan valmistustapansa mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Pintahiiva nousee käymisen aikana pinnalle, kun taas pohjahiiva laskeutuu astian pohjalle.
Pintahiivaoluet
Vehnäolut
Vehnää on käytetty oluen valmistuksessa alkuajoista lähtien. Vehnäoluita kutsutaan useilla olutseuduilla ”valkoisiksi”, ja ne ovat usein vaaleita. Vehnäoluet yhdistetään erityisesti Saksaan.
Stout
Stout on musta ja paahtunut olut, joka on yleensä irlantilaista. Stoutilla on pitkät perinteet Brittein saarilla.
Portteri
Portteri on vahva, tumma, runsas ja hedelmäinen olut, joka muistuttaa hyvin paljon stoutia. Portteria voidaan valmistaa myös pohjahiivalla.
Ale
Ale on yleisnimitys brittityyppisille ja hedelmäisille, tummille oluille. Alkoholipitoisuus vaihtelee. Yhteistä ale-oluille on käyttämismenetelmä: ne käyvät lämpimässä, ja niitä käyttävä hiiva nousee osittain ylöspäin, mikä antaa oluille hedelmäisyyttä tuoksuun ja makuun.
Pale Ale
Kattotermi oluille, joita yhdistävät raikas humalointi ja vaalea väri. Britanniassa yleisin pale ale on bitter, Saksassa alt. Vahvempia pale aleja kutsutaan nimellä India pale ale.
Bitter
Kuiva, brittiläinen ale, joka on usein vahvasti humaloitu. Väriltään kuparinruskea tai vaaleampi.
Sahti
Sahti on pääosin ohrasta ja rukiista valmistettu olut, jonka väri vaihtelee keltaisesta tummanruskeaan. Sahti on yksi harvoista alkuperäisoluista, ja se on perinteinen juoma sekä Suomessa että Virossa.
Pohjahiivaoluet
Lager
Lager on yleisnimi pohjahiivaoluille. Se on yleisin olut maailmalla ja myös Suomessa. Lager viittaa oluisiin, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja on melko pitkä.
Pils, pilsner
Pilsner on vaalea täysmallasolut, jonka väri vaihtelee vaaleasta kullankeltaiseen. Pilsner on maustettu runsaasti humalalla, ja se on alun perin kotoisin Tsekin Pilsenistä.
Bock
Saksalaistyyppinen vahva, tumma tai vaalea olut, jonka maussa on paljon mallasta, mutta vähän humalaa.
Lähteet: Panimoliitto, oluthuone.fi, Akateeminen olutseura (Olutopas)
Tuuli Lindgren, tuuli.lindgren@mtv.fi