Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lager, pilsner vai ale? Tätä eri olutlaadut tarkoittavat

olut
Shutterstock
Julkaistu 20.07.2014 18:07

MTV LIFESTYLE

Suomalaisissa kaupoissa suurin osa myytävästä oluesta on vaaleaa lageria. Lagerille on kuitenkin olemassa myös runsaasti vaihtoehtoja.

Oluet jaetaan valmistustapansa mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Pintahiiva nousee käymisen aikana pinnalle, kun taas pohjahiiva laskeutuu astian pohjalle.

Pintahiivaoluet

Vehnäolut

Vehnää on käytetty oluen valmistuksessa alkuajoista lähtien. Vehnäoluita kutsutaan useilla olutseuduilla ”valkoisiksi”, ja ne ovat usein vaaleita. Vehnäoluet yhdistetään erityisesti Saksaan.

Stout

Stout on musta ja paahtunut olut, joka on yleensä irlantilaista. Stoutilla on pitkät perinteet Brittein saarilla.

Portteri

Portteri on vahva, tumma, runsas ja hedelmäinen olut, joka muistuttaa hyvin paljon stoutia. Portteria voidaan valmistaa myös pohjahiivalla.

Ale

Ale on yleisnimitys brittityyppisille ja hedelmäisille, tummille oluille. Alkoholipitoisuus vaihtelee. Yhteistä ale-oluille on käyttämismenetelmä: ne käyvät lämpimässä, ja niitä käyttävä hiiva nousee osittain ylöspäin, mikä antaa oluille hedelmäisyyttä tuoksuun ja makuun.

Pale Ale

Kattotermi oluille, joita yhdistävät raikas humalointi ja vaalea väri. Britanniassa yleisin pale ale on bitter, Saksassa alt. Vahvempia pale aleja kutsutaan nimellä India pale ale.

Bitter

Kuiva, brittiläinen ale, joka on usein vahvasti humaloitu. Väriltään kuparinruskea tai vaaleampi.

Sahti

Sahti on pääosin ohrasta ja rukiista valmistettu olut, jonka väri vaihtelee keltaisesta tummanruskeaan. Sahti on yksi harvoista alkuperäisoluista, ja se on perinteinen juoma sekä Suomessa että Virossa.

Pohjahiivaoluet

Lager

Lager on yleisnimi pohjahiivaoluille. Se on yleisin olut maailmalla ja myös Suomessa. Lager viittaa oluisiin, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja on melko pitkä.

Pils, pilsner

Pilsner on vaalea täysmallasolut, jonka väri vaihtelee vaaleasta kullankeltaiseen. Pilsner on maustettu runsaasti humalalla, ja se on alun perin kotoisin Tsekin Pilsenistä.

Bock

Saksalaistyyppinen vahva, tumma tai vaalea olut, jonka maussa on paljon mallasta, mutta vähän humalaa.  

Lähteet: Panimoliitto, oluthuone.fi, Akateeminen olutseura (Olutopas)

Tuuli Lindgren, tuuli.lindgren@mtv.fi

Tuoreimmat aiheesta

Olut