Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tiesitkö? Yksinkertainen moka voi pilata oluen minuuteissa

olut
Julkaistu 18.03.2016 21:33

MTV LIFESTYLE

Olut on herkkä juoma, joka vaatii oikeanlaiset säilytysolosuhteet säilyäkseen arommikkaana.

Oluen sisältämä hiiva on elävä tuote, joka muokkaa oluen makua pidemmällä aikavälillä. Oluen oikeanlainen säilytys puolestaan  takaa maultaan raikkaan juoman. Miedot oluet kannattaa kuitenkin nauttia aina mahdollisimman tuoreena.

Säilytä aina pystyasennossa

Aivan kuten viini, myös olut säilyy parempana oikein säilytettynä. Olutpullo tulisi säilyttää aina pystyasennossa. Näin varmistat sen, että mahdollinen hiivasakka laskeutuu olutpullon pohjalle, eikä sekoitu juoman joukkoon.

Pystyasento estää olutta myös hapettumasta, sillä pystyasennossa ollessaan mahdollisimman pieni osa oluesta on kosketuksissa pullossa olevaan ilmatilaan.

Auringonvalo voi pilata oluen minuuteissa

Suora auringonvalo voi vaikuttaa merkittäväksi oluen makuun jo muutamassa minuutissa. Värilliset olutpullot estävät osan haitallisista auringonsäteistä, mutta aivan kaikilta vahingoilta värillinen lasi ei kuitenkaan suojele. Olut säilyttää arominsa ja makunsa parhaiten pimeässä. 

Valolle altistunutta olutta kutsutaan leikkisästi skunkki-olueksi, sillä juoma alkaa haista nopeasti pahalle. Vaikka tölkkiolueen valo ei varsinaisesti vaikuta, auringonsäteet aiheuttavat juoman lämpenemisen, jolloin juoman maku muuttuu huomattavasti. 

Valitse oikea lämpötila oluelle

Oikea säilytyslämpötila on tärkeää, sillä sekä liian lämmin että liian kylmä lämpötila vaikuttavat oluen makuun. Tärkeintä oluen säilytyksessä on pitää lämpötila ja kosteus mahdollisimman tasaisena. 

Suurinta osaa oluista ei kannata säilyttää pitkään jääkaapissa, vaan olut tulisi jäähdyttää tarjoilulämpötilaan vasta juuri ennen tarjoilua. Oikea säilytyslämpötila riippuu oluttyypistä, mutta useimmat oluttyypit säilyvät parhaiten noin kymmenessä asteessa. Pohjahiivaoluille sopiva lämpötila on 8–10 astetta, kun taas pintahiivaoluet säilyvät parhaiten 12–15 asteessa.

Selvitä käyttöikä ennen säilytystä

Erityyppiset oluet säilyvät eri tavalla. Ennen oluen pidempiaikaista säilömistä kannattaa ottaa selvää, onko kyseinen olut tarkoitettu pidempiaikaista säilömistä varten. Oluiden käyttöikä vaihtelee puolesta vuodesta jopa yli kahteenkymmeneen vuoteen riippuen oluen laadusta ja varastointimenetelmästä.

Mitä korkeampi alkoholi- ja humalapitoisuus juomassa on, sitä kauemmin se säilyy.

Lähteet: beeradvocate.com, Alko

Tuoreimmat aiheesta

Juomat