Suomen paras olut on valittu: "Suuntäydeltä makuja, silti helposti juotavissa"
Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun voittajat ovat selvillä.
Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun voiton vei tänä vuonna Virolahdella sijaitsevan Takatalo & Tompurin KASKI Mustakaura 5,00 %. Olutliiton tiedotteessa kerrotaan tämän paahteisen pehmeän oluen vakuuttaneen sekä suomalaiset että kansainväliset tuomarit kilpailun finaalissa.
– Voittajaoluessa oli kutsuva vaahto ja ulkonäkö. Tuoksussa lievää paahteisuutta ja monimutkaisia kahvin sävyjä. Voittajaoluessa on suuntäydeltä makuja, silti helposti juotavissa. Täydellinen kumppani hirvipadalle ja goudajuustolle, tuomaristo luonnehtii voittajaolutta.
Suomen Paras Olut -kilpailua järjestää Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Olutliitto
Kyseessä on toinen vuosi putkeen, kun Takatalo & Tompurin olut voittaa kilpailun. Viime vuonna voiton nappasi saman panimon KASKI Savubock 6,5 %.
450 olutta maisteltiin sokkona
Kilpailussa oli tänä vuonna mukana 53 panimon 450 eri olutta. Sadoista oluista valittiin yli viisikymmenpäisen tuomariston arvioimana kilpasarjojen voittajat ja näistä kansainvälisen finaalituomariston avulla Suomen Paras Olut 2023. Eri kilpailusarjoja on 15, joista suurimmat ovat vaalea lager-, IPA- ja hapanolut-sarjat.
Kilpailujohtajana työskentelevä Olutliiton Anikó Lehtinen kertoo kaikkien oluiden olevan kisassa samalla viivalla, koska ne arvioidaan täysin sokkona.
– Emme julkaise osallistuvien panimoiden nimiä kisassa, ettei tuomareillamme ole ennakko-oletuksia kilpailuoluista. Näin vain oluen maku ratkaisee.
Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun voittajat
Suomen Paras Olut 2023:
KASKI Mustakaura 5,0 t%, Takatalo ja Tompuri Brewery
Sarjojen voittajat:
Kansainvälinen vaalea lager
Pumpattava barbaari, 5,0 %, Münich Helles, Panimoyhtiö TuJu
Pils
Barley Grind, 5,3 %, saksalainen pils, Olarin Panimo
Muu vaalea lager
1873 Hunaja-bock, 7,3 %, Helles Bock, Tornion Panimo
Tumma tai värillinen lager
KASKI Mustakaura, 5,0 %, schwarzbier, Takatalo & Tompuri Brewery
Vaalea tai keskitumma ale, tukijana Viking Malt
Lammin Sahti, 7,5 %, sahti, Lammin Sahti
APA ja Sessio IPA
Borgå Hazy Session IPA, 4,3 %, sessio IPA, Vanhan Porvoon panimo
NEIPA
Neon Beast, 6,0 %, samea IPA, Salama Brewing
IPA
Splitty Westy West Coast DIPA, 8,0 %, amerikkalainen IPA, Fat Lizard Brewing Company
Stout ja portteri, tukijana Viking Malt
Lauha, 9,0 %, imperial stout, Kakola Brewing Company
Vehnäolut
Vehnä, 4,7 %, vehnäolut, Hailuodon Panimo
Maustamattomat ja maustetut hapanoluet
Vanilla Ducks, 5,0 %, maustettu hapanolut, Etko
Maustetut oluet
Pumpkin Ale, 8,0 %, syysolut, Mallaskuun Panimo
Kypsytetyt oluet
DBA Big Mommam 10,4 %, tynnyrikypsytetty olut, Olarin Panimo
Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet
Crisp Lager, 0,0 %, alkoholiton olut, Sinebrychoff
Muut oluet
KASKI Mustasavu, 4,6 %, savuolut, Takatalo & Tompuri Brewery
KUNNIAMAININTA: Paras gluteeniton olut 2023: Prost! for Uncles 5,5 t%, saksalainen vaalea Export-olut, Tired Uncle Brewing
Lue myös: Suomalaispanimon toimitusjohtaja kertoo, miksi olutta ei tulisi juoda tölkistä: "Kaikista pahinta"
Katso myös: Näin säilytät ja nautit oluesi parhaalla mahdollisella tavalla
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku