Iisalmelainen Ensio Korhonen, 80, tietää niksit täydellisten muurinpohjalettujen paistamiseen.
Ylä-Savossa parhaiten Lettu-Enskana tunnettu Ensio Korhonen, 80, on paistanut muurinpohjalettuja erilaisissa tapahtumissa jo yli 20 vuoden ajan.
– Pitäisi taas tänään taikina tehdä ja huomenna lettuja paistaa, Lettu-Enska kertoo MTV Uutisille.
Tällä kertaa Enska paistaa kuuluisia muurinpohjalettujaan ihan vain kaverilleen, mutta lettumestarille on edelleen kysyntää myös erilaisissa tilaisuuksissa. Muutama viikko sitten Enskan lettuja popsittiin paikallisen moottorikerhon tapahtumassa.
Lue myös: Juhannusruoka ja -reseptit: Parhaat salaatit ja grilliruoat – jälkkäriksi vaikka britakakku tai maailman helpoin raparperipiirakka
Jos taikina ei ehdi turvota, "ruppee sisuksissa kiertämmään"
Lettu-Enskan mukaan tärkeintä muurinpohjalettujen valmistuksessa on, että muistaa laittaa taikinan tekeytymään jo edellisenä päivänä. Jos ohrajauhojen ei anna tarpeeksi kauan turvota, voi letuista tulla vatsanpuruja – tai niin kuin Enska sanoo: "ruppee sisuksissa kiertämmään".
– Iisalmelainen kaveri kertoi kerran, että hän kun paistaa lettuja niin hirveä huuto ja noituminen alkaa. Heti arvasin, mistä kenkä puristaa, Enska sanoo ja jatkaa:
– Kysyin, että kuinka kauan annat taikinan seistä ja hän sanoi, että muutaman tunnin. No muutapa ei tarvitakaan. Ei ehdi ohrajauho turvota.
Taikinan teko aloitetaan siis sekoittamalla jauhot ja suola maitoon ja laittamalla taikina turpoamaan jääkaappiin. Seuraavana päivänä taikinaan lisätään kananmunat.
– Minä en käytä mitään muuta kuin maitoa, ohraa, vehnää, kananmunia ja suolaa. Ja rehellistä voita pitää olla. Ei millään rasvoilla.
Parhaimman lopputuloksen saa lettumestarin mukaan täysmaidolla.
Lue myös: Alle euron annokselta! Näin voit tehdä hittiarkiruoan entistäkin edullisemmin – oletko testannut?
Kuuntele tarkkaan letun sihinää
Muurinpohjalettuja paistaessa on tärkeää koko ajan kuunnella ja katsella pannua ja lettua tarkkaan. Kun taikina lopettaa sihinän ja lettu alkaa tummua reunoista, on aika kääntää se muurikassa.
"Edellisenä iltana ku tekköö taikinan, ni se piässöö turpoomaan", neuvoo Lettu-Enska.
– Teräslastalla irrotan ja puulastalla käännän sen letun. Kyllä sen huomaa, kun lettu rupeaa olemaan siinä pisteessä, että on valmis ja voi laittaa uuden paistumaan.
Muurinpohjaletut nautiskellaan perinteisesti hillon kera, mutta Lettu-Enskan mukaan jotkut syövät lättynsä myös voilla päällystettynä.
Lettumestari muistuttaa vielä lopuksi tärkeimmän neuvonsa muurinpohjalettujen valmistamiseen, ja tietysti savolaisittain:
– Edellisenä iltana ku tekköö taikinan, ni se piässöö turpoomaan.
Lettu-Enskan muurinpohjaletut
1 litra (täys)maitoa
2,5 dl ohrajauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1–2 kananmunaa
Paistamiseen:
Voita
Sekoita jauhot ja suola maitoon. Laita taikina turpoamaan jääkaappiin yön yli.
Sekoita kananmunat taikinaan ennen lettujen paistoa.
Paista muurinpohjaletut muurikassa reilussa voissa. Lettu on valmis käännettäväksi, kun taikina lopettaa sihinän ja reunat alkavat tummua.
Lue myös: Paras juhannuskakku: Helppo mansikkakakku, pavlova ja muut herkut – nappaa helpot ohjeet
Katso myös video: Tee itse mansikkahilloa! Näin helppoa se on
1:00