Tiistaina 4.10.2022 vietetään jälleen perinteistä korvapuustipäivää. Kysyimme Koko Suomi leipoo -ohjelmastakin tutun kokki- ja huippukondiittori Markus Hurskaisen vinkit täydellisiin korvapuusteihin.
Kukapa voisi vastustaa tuoreen korvapuustin tuoksua? Lokakuussa korvapuustien syöminen on perusteltua, tai jopa suotavaa, sillä tiistaina 4.10. vietetään jälleen kansallista korvapuustipäivää.
Korvapuustipäivän vietto rantautui Suomeen naapuristamme Ruotsista, jossa se sai alkunsa vuonna 1999. Ruotsin kotileivontaneuvosto eli hembakningsrådet nimesi tuolloin 4. lokakuuta kanelbullens dag -päivän juhlistaakseen 40-vuotista olemassaoloaan. Nyt päivää vietetään jo monella mantereella eri puolilla maailmaa.
Lue myös: Tässä on Suomen suosituin pulla, ja se ostetaan yllättäen kaupan paistopisteeltä: "Selvä ykkönen"
Täydelliset korvapuustit: "Sääntö numero yksi..."
Vielä ehdit pyöräyttää itsekin korvapuustit kansallisen pullapäivän kunniaksi. Kysyimme Koko Suomi leipoo -ohjelmasta tutulta tuomarilta Markus Hurskaiselta parhaat tärpit korvapuustien leivontaan.
– Sääntö numero yksi: tee korvapuusteja tarpeeksi ja vähän päälle, Hurskainen nauraa.
Korvapuusteja ei siis koskaan voi olla liikaa ja ylimääräiset pullat voi aina pakastaa. Leivonnassa kaikki lähtee tietysti taikinasta. Taikinoita on Hurskaisen mukaan monenlaisia, mutta lähtökohtaisesti taikinan tulee olla tarpeeksi kostea, ja siinä pitää olla reilusti kardemummaa.
– Kaupan peruskardemumma on aivan hyvä. Jos haluaa hifistellä, niin voi toki ostaa vihreää kardemummaa ja erotella sieltä siemeniä. Mustasta kardemummasta saa savuisaa makua, mutta en välttämättä lähtisi sitä lisäämään, ellei sitten halua leikitellä korvapuustien kanssa.
Nappaa myös ohje: Koko Suomi leipoo: "Vohvelipuusti" eli vohveliraudalla paistettua korvapuustia ja maapähkinäjäätelöä
Fariinisokerilla maku uudelle tasolle
Katso myös video: Muistatko vielä Koko Suomi leipoo -ohjelman supersuositut pusupullat? Tästä on kyse. Juttu jatkuu videon alla.
0:47
Korvapuustin täytteeseen Hurskainen neuvoo laittamaan reilusti voita ja tärkkelystä, joka sitoo rasvan niin, että täytteet eivät valu puusteista ulos. Tärkkelyksenä voi käyttää vehnäjauhoja. Hurskaisella on myös oma jipponsa siihen, miten korvapuusteista saa erityisen maukkaita.
– Sekoitan voihin fariinisokeria ja tavallista sokeria. Fariinisokerista saa ihan mieletöntä makua pulliin. Ja tietysti reilusti kanelia myös.
Pullien kohotuksen kanssa kannattaa olla tarkkana, eli puusteja ei kannata kohottaa liian vähää aikaa, mutta ei toisaalta liian kauankaan.
– Ja sitten kuumassa uunissa nopea paisto, niin pullat pysyvät mehevinä.
Hurskainen itse tekee pullataikinansa yleensä täysmaitoon, mutta myös maidottomista versioista tulee kondiittorin mukaan maukkaita.
– Kotona jouduin pitkään leipomaan lasten vuoksi pullat maidottomina. Leivontamargariinilla ja kauramaidolla saa myös hyvät korvapuustit aikaiseksi. Toki niistä tulee hieman erilaisia silloin.
Lue myös: Koko Suomi leipoo -tuomarit yllättävät – tässä ovat heidän omat bravuurileivoksensa
Katso myös video: Näin leivot korvapuusteja kotona
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.