Seuraavan kerran kun poksautat kuohuviini tai samppanjapullon korkin auki, ei kannata unohtaa, että tämä kuohujuoma tekee sinulle tutkitusti hyvää.
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin samppanjasta asiantuntijoiden johdolla.
Seuraavat syyt kannustavat sinua avaamaan kuohuvapullon aina, kun siihen tarjoutuu tilaisuus.
1) Lisää seksihaluja
Jo aiemmin iloitsimme uutisesta, jonka mukaan samppanja on juoma, joka tutkitusti humalluttaa muita alkoholijuomia nopeammin. Ja tästä on hyötyä myös parisuhteelle!
Samppanjan kuplat siirtyvät verenkiertoomme ennätysnopeasti saaden sinut "sille tuulelle" ilman moniin muihin alkoholijuomiin liittyvää väsymystä.
Jos tavoitteenasi on viettää ilta vällyjen välissä, saattaakin siis olla parempi vaihtoehto siemailla punaviinin sijaan piristävää kuohuviiniä. Plussaa on myös se, että kuohuvaa pidetään romanttisena juomana.
2) Suojaa sydänsairauksilta
Samoin kuin puna- ja valkoviini, myös kuohuviini ja samppanja voivat olla hyväksi sydämesi terveydelle. Rypäleistä valmistettu kuohujuoma sisältää soluvaurioita korjaavia antioksidantteja, joilla on tärkeä rooli verisuonitukosten ja -vaurioiden torjumisessa.
Toisin sanoen kuohuviinin sisältämät antioksidantit madaltavat sydänsairauksien riskiä, kunhan muistat nauttia tätä alkoholijuomaa kohtuudella.
3) Pitää muistisi terässä
Kolumbia yliopiston tutkijat ovat tulleet tutkimuksissaan siihen tulokseen, että samppanja sisältää lyhytkestoisen muistin kannalta tärkeitä yhdisteitä. Eräässä toisessa tutkimuksessa saatiin lisäksi selville, että kolme kuohuviinilasillista viikossa olisi optimaalinen määrä muistin toiminnan kannalta.
4) Kohottaa mielialaa
Jos sinusta tuntuu, että samppanjan siemailu saa sinut hetkessä hyvälle tuulelle, tämä ei ole kuvitelmaa. Hyväntuulisuus saattaa osittain johtua samppanjan sisältämistä hivenaineista; magnesiumista, sinkistä ja kaliumista.
5) Suhteellisen terveellinen vaihtoehto
Samppanja sisältää vähemmän kaloreita kuin monet puna-tai valkoviinit likööreistä nyt puhumattakaan. Lisäksi samppanjaa nautitaan muita viinejä pienemmästä lasista, jolloin sitä tulee todennäköisesti myös nautittua hillitymmin ja pienempiä määriä.
6) Pienentää diabeteksen riskiä
Vuonna 2009 tehdyn kanadalaistutkimuksen mukaan kaikki viinit, kuohuviini mukaan lukien, voivat alentaa diabeteksen riskiä peräti 13 prosentilla.
LUE MYÖS: Kolme syytä juoda kahvia hyvällä omallatunnolla
7) Saa ihon hehkumaan
Sen lisäksi, että samppanjan siemailu saattaa nostaa punan poskille, kuohuva vaikuttaa ihon myös muulla tavoin – pääasiassa positiivisesti. Dermatologien mukaan kuohuva auttaa sekä tasoittamaan ryppyjä että pääsemään eroon ikävistä näppylöistä. Kuohuvan luvataan auttavan myös rasvaisen ihon hoidossa sen antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi.