Viime vuosina on maalailtu uhkakuvia kaakaon ja sitä kautta suklaan loppumisesta maailmasta. Suklaa-asiantuntijan mukaan turha spekulointi kannattaisi kuitenkin lopettaa ja keskittyä kaakaon tuottamisen eettisyyteen ja viljelijöiden tukemiseen.
VIDEO: Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin toisen herkun, kahvin tulevaisuudesta.
Kysyimme hollantilaisen Tony’s Chocolonely -suklaamerkin edustajalta Ynzo van Zantenilta – joka kutsuu itseään humoristisesti suklaaevankelistaksi – onko hän huolissaan suklaan loppumisesta.
– Siinä on outo yhteys, että tästä aiheesta aletaan puhua aina silloin, kun kaakaon vuosittainen hinta määritellään – mikä on hieman kyseenalaista, van Zanten spekuloi.
Tulevaisuuden haasteet voidaan ratkaista
Van Zanten toki tiedostaa, että ilmastonmuutos on oikea ongelma, jolla on vaikutusta myös kaakaoviljelmiin.
– Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaakao yhtäkkiä loppuisi maailmasta, van Zanten sanoo.
Ynzo van Zanten uskoo kaakao- ja suklaatuotannon tulevaisuuteen.Laura Matila / MTV
Ratkaisuna ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin, on esimerkiksi se, että kaakaoviljelmille kasvatettaisiin kaakaopuita korkeampia puita, jotka loisivat kaivattua varjoa viljelmille. Myös lehtien jättäminen maahan, niiden poisharavoinnin sijaan, auttaisi pitämään kosteuden kaakaopuiden juurissa.
– Jos jotain tapahtuu, niin korkeintaan se, että kaakaon viljelysalueet siirtyvät hieman. Mutta se ei silti tarkoita, että kaakao loppuisi maailmasta 5–10 vuoden aikana, kuten on uhkailtu, van Zanten vakuuttelee.
Tuotannossa on tehostamisen varaa
Van Zantenin mukaan, kaakaon kysyntä on kyllä lisääntynyt, mutta satoa voidaan kasvattaa tuotantoa tehostamalla, eli välttämättä ei tarvita lisää itse viljelysmaata.
– En usko, että tilanne on ihan niin hälyttävä, kuin annetaan uskoa, van Zanten toteaa.
Van Zantenin edustama Tony’s Chocolonely esimerkiksi pyrkii eettiseen suklaantuotantoon, jossa viljelijöille maksetaan työstään reilu korvaus, pyritään torjumaan orjatyön käyttö sekä neuvotaan viljelijöitä tehostetumpaan kaakaon viljelyyn.