Suklaan hinta alkaa olla ennätyskorkeuksissa. Ensi vuonna suklaa saattaa kallistua vielä lisää.
Jos aikoo tänä vuonna nauttia suklaakonvehdeista joulupöydässä, siihen saa varata neljäsosan enemmän rahaa kuin aiemmin: suklaa on kallistunut vuodessa yli 20 prosenttia.
Selitys asiaan löytyy osittain sieltä, missä kaakao kasvaa, eli Länsi-Afrikan Ghanasta ja Norsunluurannikolta. Ne tuottavat yli puolet maailmalla käytettävästä kaakaosta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt ja niiden mukanaan tuomat kasvitaudit ovat heikentäneet kaakaoviljelmien satoa.
Koska kaakao on suklaan tärkein raaka-aine, sen hinnan nousu on heijastunut myös suklaan hintaan.
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä muistuttaa, että suklaan arvoon vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin raaka-aine. Hintaa nostavat muun muassa tuotekehitys-, työ- ja pakkauskustannukset.
Lopullisen kuluttajahinnan määrittää kauppa.
Kaakaon futuurihinnat ovat Käkelän mukaan nousussa edelleen.
– Raaka-aineen hinta on lähes kolminkertaistunut tämän vuoden aikana. Futuurihinnat näyttävät nousua vielä ensi vuodenkin osalta, Käkelä toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Lue myös: Ruokavirasto varoittaa väärennetystä hittisuklaasta
"Arvonlisävero syrjivä"
Ensi vuonna hinnassa näkyy mahdollisesti myös arvonlisäveron korotus.
Suklaan ja muiden makeisten arvonlisäveron on määrä nousta kesäkuussa nykyisestä 14 prosentista 25,5 prosenttiin.
Elintarviketeollisuusliiton mukaan verotuksen muutos on syrjivä eikä sillä saavuteta merkittävää verotulojen kasvua, vaan vain menetetään investointeja.
Esimerkiksi Fazer on uhannut perua uuden suklaatehtaansa rakentamisen Lahteen, ellei hallitus peru makeisveron nostoa.
Käkelä kertoo, että Elintarviketeollisuusliitto aikoo kannella EU-komissiolle, jos hallitus toteuttaa veronkorotukset.
– Me olemme arvioineet, että noin miljardi euroa investointeja jää tekemättä, mikäli hallituksen esittämä arvonlisäveron nosto menee läpi ja tulee käytäntöön, Käkelä toteaa
Tuleeko suklaasta tulevaisuudessa ylellisyystuote?
Entä miten suklaan kulutukselle käy tulevaisuudessa? Tuleeko siitä vain harvojen herkku ja valittujen ylellisyystuote?
Käkelä ei usko siihen, vaikka asiassa on vielä monta epävarmuustekijää. Yksi niistä on se, löytyykö kaakaolle uusia viljelyalueita.
– Uskon itse, että raaka-aineongelma aina jotenkin ratkeaa. Suklaa kuuluu olennaisesti ihmisten herkkuihin. Enemmän huolettaa se, onko laadukasta vastuullista suomalaista suklaata tarjolla jatkossa.
– En kuitenkaan usko, että siitä tulee ylellisyystuote: se kuuluu kaikille.