Maistuuko kallis punaviini edullista paremmalta? Viiniasiantuntija vastaa kysymykseen, jota sinäkin olet taatusti pohtinut
Asiantuntijan mukaan alemman hintaluokan viinit ovat usein aloittelijoille kalliita laatuviinejä varmempia valintoja.
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin viineistä viiniasiantuntijan johdolla.
Onko kallis punaviini automaattisesti edullista parempaa? Ei, vastaa viiniasiantuntija Gunilla Hultgren Karell. Asiantuntijan mukaan ainakaan aloittelijoiden ei välttämättä kannata sijoittaa kalliiseen viinin.
Eri hintaluokka, erilainen tuotanto
Asiantuntijan mukaan edullisia viinejä valmistetaan yleensä suuria määriä kerrallaan, ja rypäleet ovat todennäköisesti kasvaneet laajoilla alueilla, joissa rypäleiden koneellinen korjaaminen on mahdollista. Näiden viinien kohdalla myös kypsytys ja varastointiaika jäävät usein lyhyiksi.
Vaikka edullisten viinien tuotanto on yksinkertaisesti kalliita viinejä halvempaa, viinit voivat tästä huolimatta maistua erinomaiselta.
– Puhutaan yleensä cocacola-viineistä. Tiedät mitä saat. Ne maistuvat hyvälle, mutta niissä ei ole erityistä luonnetta, asiantuntija selittää.
Viinien eroihin oppii kokeilemalla
Kalliimman hintaluokan viineissä on usein enemmän luonnetta ja vivahteita, joten näitä viinejä ostaessa sinun tulee tietää tarkkaan, millaisen viinin oikein haluat. Vaikka viini olisi kuinka kallis, sen makumaailma ei välttämättä vastaa lainkaan sitä, mitä viiniltä oikein odotit.
Edulliset viinit ovat puolestaan niin kutsuttuja varmoja valintoja ja sopivat yhteen useimpien ruokien kanssa.
– Haluan rohkaista testaamaan aika ajoin kalliimpia viinejä. On hauskaa haastaa makunystyröitä, Karell kannustaa.
Jos haluat oppia lisää eri hintaluokan viineistä, Karell kehottaa ostamaan samasta rypäleestä samalla alueella tuotettuja viinejä ja vertailemaan niiden eroja. Saatat oppia jotain mullistavaa.
Lähde: Expressen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa