Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Halpistuotteet, joita kannattaa kokin mukaan ostaa ruokakaupasta: "Kukaan ei huomaa eroa"

7:00img
KATSO MYÖS VIDEO: Maistuvatko kalliit luomumunat oikeasti paremmilta kuin halpikset?
Julkaistu 13.04.2023 07:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Monissa raaka-aineissa voi ruokakaupassa säästää, mutta kaikista elintarvikkeissa ammattilaiskokki ei kuitenkaan valitsisi halvinta versiota.

Ruoan hinnan noustua moni suomalainen on kauppojen myyntitilastojen perusteella siirtynyt useissa elintarvikkeissa kaupan omien brändien tuotteisiin. Ainakin joissain tapauksissa nämä kaupan omien merkkien tuotteet ovat kilpailijoitaan edullisempia.

Joissain raaka-aineissa halpistuotteet ajavat asiansa, mutta kaikkia raaka-aineita ammattilaiskokki ja toimittaja Lizzy Briskin ei ostaisi halpa hinta edellä. Kokki listasi Insider-sivustolle elintarvikkeita, joita kannattaa ja ei kannata hankkia halpisversioina.

– Sinun ei tarvitse ostaa kalleimpia raaka-aineita saadaksesi herkullista ruokaa pienellä budjetilla, Briskin kirjoittaa.

Lue myös: Vaihdoitko halvempaan merkkiin? Näitä perustuotteita suomalaiset nyt ostavat ruokakaupoista

Pihistä: Näitä tuotteita kannattaa ostaa halpisversioina

shutterstock_478284763

Pastaan ei kokin mukaan tarvitse satsata ainakaan arkiruoissa.

Pasta

Briskinin mukaan suurimmat erot kalliimpien kuivapastojen ja budjettimerkkien välillä ovat tyypillisesti pastassa käytetyt jauhot sekä pastan kuivausprosessi.

– Hienostunut ja mielenkiintoisen muotoinen pasta voi olla hyvä vaihtoehto, kun yritä tehdä vaikutuksen. Epäilen kuitenkin, että useimmissa arki-illallisissa kukaan ei huomaa eroa perus-Barillan ja kalliimman brändin välillä.

Soijakastike

Jos käytät soijakastiketta lähinnä ruoanlaitossa, riittää budjettituote vallan hyvin siihen tarkoitukseen. Halvempikin soijakastike tuo ruokaan tarvittavaa suolaisuutta ja makua. Briskin suosittelee kuitenkin joskus kokeilemaan korkealaatuista artesaanisoijaa esimerkiksi ravintolakäynnin yhteydessä.

Suola

Sama sääntö pätee myös suolaan: sinun ei tarvitse tuhlata hienoon suolaan saadaksesi ruokaasi makua.

Panosta: Näihin tuotteisiin kannattaa hieman satsata

shutterstock_1061489069

Hyvä oliiviöljy nostaa ruoan uudelle tasolle.

Oliiviöljy

Laadukas oliiviöljy voi muuttaa koko ruoan luonteen, muistuttaa Briskin. Huonolaatuinen oliiviöljy voi sen sijaan maistua ruoasta läpi.

– Viinin tapaan oliiviöljyn makuun, tuoksuun ja ulkonäköön vaikuttaa se, missä ja milloin oliivit on kasvatettu ja miten öljy tuotetaan.

Lue myös: Halpa vs. kallis: Kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin: "Minua on huijattu!"

Kananmunat

Erihintaisten kananmunien ravintoarvoja on hankala verrata keskenään, mutta Briskin suosii silti hieman kalliimpia brändejä maun ja laadun vuoksi.

– Samanlaista makua ja laatua en aina löydä halvemmista merkeistä. Haluan ostaa munia pientiloilta, joissa kanat ovat saaneet olla vapaana laitumella

Vertasimme erihintaisten kananmunien makua aiemmin myös MTV Uutisten Halpa vs. kallis -sarjassa.

Viinietikka

Kokki Lizzy Briskinin mukaan monista ruoista puuttuu usein tarpeellinen hapokkuus, joka saa ruoan maistumaan tylsältä. Pieni hapokkuus pyöristää ja korostaa myös ruoan muita päämakuja.

Viinietikka onkin yksi helppo tapa tuoda ruokalajiin kaivattua hapokkuutta.

– Makujen kirjon viinietikoissa laaja, mutta olen huomannut halpojen etikoiden aiheuttavan nenän nyrpistymistä. Jotta salaatinkastikkeesta ei tule liian hapanta, valitse kaupasta tasapainoista ja hieman hintavampaa viinietikkaa.

Lue myös: Grilliruokaa edullisesti: Viisi vinkkiä, joilla säästät rahaa grillatessa

Lähde: Insider

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa