Erilaiset marinadit, mausteliemet, kuivamausteet ja glaseerauskastikkeet ovat kaikki hyviä tapoja maustaa grillattava liha. Kokeile rohkeasti ja löydä omat suosikkitapasi.
Videolla HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi demonstroi, miten makkarat voi grillata supernopeasti kuumailmapuhaltimella.
Grillilihan maustamiseen ja marinoimiseen on monta erilaista tapaa, ei siis yhtä oikeaa, muistuttaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho. Lamminaho on koonnut yhteen hyödyllisiä perusohjeita ja vinkkejä, joilla aloittelevakin grillaaja voi onnistua.
1. Mausteliemi pitää lihan mehukkaana grillissä
Isommille, yli 1 kilon lihapaloille Lamminaho suosittelee tekemään päivä tai kaksi ennen grillaamista mausteliemen, joka sisältää 1/2 desiä suolaa litraa vettä kohden. Liemen voi maustaa haluamillaan yrteillä tai valmiilla mausteseoksella.
Liemi kiehautetaan ja jäähdytetään, jonka jälkeen liha mausteliemineen kaadetaan esimerkiksi suljettavaan minigrip-pussiin.
LUE MYÖS: Poromies muistuttaa lihan erityispiirteestä: Muista tämä, kun valmistat poroa!
Liha säilytetään jääkaapissa grillaukseen asti.
– Lihan pintaan voi hieroa vielä mausteseosta ennen grillaamista. Näin siihen tulee grillatessa rapea ja herkullinen maustekaarna, Lamminaho neuvoo.
2. Hapot kannattaa lisätä marinadiin vasta lopussa
Yksi tutuimmista maustamisen tavoista on lihan marinointi. Perusmarinadiin tulee öljyä, yrttejä ja mausteita, ja mausteina voi käyttää esimerkiksi sipulijauheita, erilaisia pippureita ja chiliä. Lamminahon mukaan lihat voi laittaa kunnolla lillumaan marinadiin edellisenä päivänä tai grillauspäivän aamuna.
Marinadi pyyhitään pois lihasta ennen grillaamista.
– Marinadin hapokkuutta antavat elementit, kuten esimerkiksi sitruunanmehu ja etikka kannattaa lisätä marinadiin vasta vähän ennen grillaamista, koska hapot aloittavat jo kypsyttämään lihaa, Lamminaho kertoo.
Käyttämällä marinadissa kauniin värin antavaa soijaa, suolaa ei tarvitse erikseen lisätä.
– Muutoin suolan voi laittaa lihan pintaan grillaamisen aikana tai jopa vasta sen jälkeen, Lamminaho lisää.
3. Kuivamaustaminen koko ajan nouseva ilmiö
Selvästi nouseva trendi on RUB maustaminen, joka tarkoittaa kuivien mausteiden hieromista lihan pintaan ennen grillaamista. Tällä maustamistavalla lopputulos on mukavan rapea.
Mausteseoksen voi tehdä helposti itse esimerkiksi sekoittamalla muutaman ruokalusikallisen ruskeaa ruokosokeria tai fariinisokeria, mustapippuria, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, paprikaa ja cayennepippuria, ruokalusikallinen kutakin.
Suolan voi lisätä joko grillaamisen aikana tai sen jälkeen.
4. Glaseerauksella saa lihaan kauniin kiiltävän pinnan
Glaseerausta eli maustekastikkeen valelua grillaamisen aikana käytetään perinteisesti etenkin erilaisten ribsien maustamisessa. Näin lihaan saa kauniin kiiltävän, lasisen pinnan.
Glaseerauskastikkeen peruselementit ovat joku makea, joku hapan ja mausteet. Makeutta saa esimerkiksi hunajasta, hapokkuutta viinietikasta, punaviinistä tai sitruunasta, mutta myös olut sopii hyvin happamuuden tuojaksi.
Jenkkityylisessä glaseerauskastikkeessa käytetään ketsuppia, jossa on jo itsessään sokeria mukana.
5. Lihan voi maustaa vasta lautasella
Oikein hieno naudanliha grillataan sellaisenaan ja suola kannattaa laittaa vasta grillaamisen jälkeen. Grillatut lihat voi maustaa myös vasta lautasella laittamalla lihan päälle maustevoita.
Vaikka erilaisia tapoja ja vaihtoehtoja on lukuisia, Lamminahon mukaan grillauksen tärkein nyrkkisääntö on, että liha tulisi aina maustaa oman maun mukaan.
– Yksinkertainen on kaunista ja paras maku tulee grillistä, Lamminaho kiteyttää.
Lähde: HK