Grillikausi lähestyy, ja onkin aika luoda silmäys tulevan kesän kuumimpiin grillitrendeihin. Tänä kesänä hifistellään erilaisilla savustusmenetelmillä, joilla kypsennetään yllättäviäkin herkkuja.
Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten grillaaminen käy turvallisesti.
Vaikka ulkona ei vielä näytäkään kovin kesäiseltä, on pian aika kaivaa grilli talviteloilta. Mitt Kök -sivusto kertoo, mitkä ovat tulevan kesäkauden kuumimmat grillitrendit.
1. Savustaminen
Grilli toimii myös savustamiseen. Se antaa ruoalle ihan uusia makuja.
Jos sinulla on pallogrilli, anna sen tekeytyä hiillokseksi. Levitä puoli desiä savustuspurua hiilloksen päälle. Laita kansi päälle ja sulje venttiilit.
Jos haluat enemmän savun makua, käytä savustuslaatikkoa. Täytä laatikko yhdellä tai kahdella desillä savustuspurua. Asettele sen jälkeen ruoka grilliritilän päälle ja ryhdy hommiin.
2. Epäsuora grillaus
Grillata voi suoralla tai epäsuoralla lämmöllä. Jos olet aina tottunut grillaamaan ruoat laittamalla ne suoraan ritilälle hiilen tai kaasugrillin polttimoiden yläpuolelle, olet grillannut niin sanotusti suoralla lämmöllä. Hiillokselle tippuva rasva ja lihasnesteet palavat nopeasti, mikä antaa ruoalle savuisen ja paistuneen maun, kertoo Tammen Suuri Grillikirja.
Epäsuora grillaus tarkoittaa savustusgrillausta, englanniksi barbeque. Siinä käytetään kannellista grilliä tai savustinta. Käytännössä lämmönlähde, esimerkiksi hiilet, levitellään grillin reunoille.
Epäsuoralla grillauksella ruoka valmistuu hitaammin eikä se saa niin paljon väriä. Mitt Kök -sivusto neuvoo levittämään hiilet reunoille ja asettamaan ruoan keskelle. Laita kansi päälle ja ala grillata. Näin esimerkiksi paistia voi grillata useita tunteja.
Kotigrillissä voi levittää polttoaineen kehäksi grillin ulkoreunoille ja laittaa raaka-aineen keskelle, neuvotaan Suuressa Grillikirjassa. Halutessaan voi ritilän alle keskelle laittaa vuoan, johon ruoasta valuvat nesteet kätevästi tippuvat.
3. Enemmän kasviksia
Kasvisten ryntäys ruokapöytään näkyy myös grillauksessa. Kääri juurekset folioon ja laita grilliin. Testaa tikun avulla, milloin ne ovat valmiit.
Hentorakenteisemmat vihannekset kuten purjon voi grillata suorassa lämmössä kunnes ne saavat mustan pinnan. Nypi pois uloin kerros ennen syömistä. Myös vihanneksia voi savustaa.
4. Savustuspurujen laadulla on väliä
Jos haluaa oikein panostaa, voi kiinnittää huomiota savustuspurun laatuun. Puru voi tuoda ruokaan ikään kuin lisämakua. Voit käyttää esimerkiksi leppää, katajaa tai pyökkiä vihannesten ja sian- ja naudanlihan paistoon. Kuusi tai mänty antavat karvaan maun kun taas hedelmäpuut kuten kirsikka ja omena tuovat miedomman maun, joka toimii hyvin kalan kanssa.
5. Jälkiruoka grillissä
Kypsät hedelmät voivat saada grillissä lisää makeutta. Ananas, banaanit suklaan kera tai sokerikakku käyvät oikein hyvin grillaukseen ja sopivat maagisen hyvin yhteen vaniljajäätelön kanssa ja kermavaahdon kanssa. Myös grillatut persikat kanelisokerivoilla ja limetti-basilikajäätelöllä sulavat suussa.
6. Pitsa grilliin
Kyllä, myös pitsan voi grillata! Kokeile vaikka Kana Caprese -pitsan tekoa. Hankalin vaihe tässä on raa’an pitsan siirtäminen grillille, mutta jauhon ja pitsalapion avulla homma käy leikiten. Grillaa epäsuoralla lämmöllä avaamalla pelti muutamaksi minuutiksi, kunnes pizza näyttää kypsältä.
Lähteet: Mittkok.expressen.se, Tammen Suuri Grillikirja - Välineet -raaka-aineet - reseptit. Tammi 2018.