Miljoonat jäävät suomalaisilta lunastamatta – miksi panttipullo jää palauttamatta?

Tällainen on uusi pullonpalautuksen hirmulaite – automaatin sisään voi kaataa jopa sata muovipulloa ja tölkkiä yhdellä kerralla 5:34 Tällainen on uusi pullonpalautuksen hirmulaite – automaatin sisään voi kaataa jopa sata muovipulloa ja tölkkiä yhdellä kerralla
KATSO MYÖS: Tällainen on pullonpalautuksen hirmulaite – automaatin sisään voi kaataa jopa sata muovipulloa ja tölkkiä yhdellä kerralla.

Vuosittain noin kolme prosenttia pantillisista juomapakkauksista jää palauttamatta. Tämä tarkoittaa noin 19 miljoonan euron arvosta pullo- ja tölkkipantteja. Miksi kaikkia pulloja ei palauteta?

Pantti on selvää rahaa, vaikkakin arvoltaan pieni. Miksi se jää osalta lunastamatta?

Johtaja Tommi Vihavainen Suomen Palautuspakkaus Oy:sta (Palpa) uskoo, että pantin lunastamatta jättäminen voi liittyä moneen tekijään.

Yksi on viitseliäisyys. Joskus ihminen kokee vain helpommaksi laittaa panttipullon roskiin kuin viedä sen palautusautomaatiin. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi tilanteessa, jossa juoma nautitaan matkalla jonnekin ja tyhjä pakkaus laitetaan matkan aikana roskiin.

– Viitseliäisyys ei riitä tyhjän pakkauksen mukana kantamiseen ja palauttamiseen asianmukaisesti, Vihavainen kuvailee MTV Uutisille.

Muovipulloja jää juomapulloiksi

Kaikki mahdolliset syyt eivät kuitenkaan liity saamattomuuteen tai piittaamattomuuteen. Vihavainen tuo esille, että esimerkiksi muovipulloja voidaan käyttää juomapulloina tai muuhun tarkoitukseen, jonka vuoksi se ei päädykään palautusautomaattiin.

Joskus syy voi olla myös niin sanotusti tapaturmainen: Palautusautomaatti tunnistaa panttipullot etiketin viivakoodista. Jos etiketti irtoaa, ei panttia voi enää lunastaa.

Suunta palautettujen panttien määrässä on kuitenkin hyvä. Viime vuonna palautettiin ennätykselliset yli 2,2 miljardia juomapakkausta. Samalla pantillisten juomapakkausten palautusaste nousi noin 97 prosenttiin kahden edellisvuoden 96 prosentista.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.