Vuosittain noin kolme prosenttia pantillisista juomapakkauksista jää palauttamatta. Tämä tarkoittaa noin 19 miljoonan euron arvosta pullo- ja tölkkipantteja. Miksi kaikkia pulloja ei palauteta?
Pantti on selvää rahaa, vaikkakin arvoltaan pieni. Miksi se jää osalta lunastamatta?
Lue myös: 19 miljoonaa euroa menee suomalaisilta vuosittain sivu suun – pienellä vaivalla sinäkin hyötyisit
Johtaja Tommi Vihavainen Suomen Palautuspakkaus Oy:sta (Palpa) uskoo, että pantin lunastamatta jättäminen voi liittyä moneen tekijään.
Yksi on viitseliäisyys. Joskus ihminen kokee vain helpommaksi laittaa panttipullon roskiin kuin viedä sen palautusautomaatiin. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi tilanteessa, jossa juoma nautitaan matkalla jonnekin ja tyhjä pakkaus laitetaan matkan aikana roskiin.
– Viitseliäisyys ei riitä tyhjän pakkauksen mukana kantamiseen ja palauttamiseen asianmukaisesti, Vihavainen kuvailee MTV Uutisille.
Lue myös: Kepulikauppias löysi porsaanreiän pullonpalautusjärjestelmästä – tienasi lähes 200 000 euroa
Muovipulloja jää juomapulloiksi
Kaikki mahdolliset syyt eivät kuitenkaan liity saamattomuuteen tai piittaamattomuuteen. Vihavainen tuo esille, että esimerkiksi muovipulloja voidaan käyttää juomapulloina tai muuhun tarkoitukseen, jonka vuoksi se ei päädykään palautusautomaattiin.
Joskus syy voi olla myös niin sanotusti tapaturmainen: Palautusautomaatti tunnistaa panttipullot etiketin viivakoodista. Jos etiketti irtoaa, ei panttia voi enää lunastaa.
Suunta palautettujen panttien määrässä on kuitenkin hyvä. Viime vuonna palautettiin ennätykselliset yli 2,2 miljardia juomapakkausta. Samalla pantillisten juomapakkausten palautusaste nousi noin 97 prosenttiin kahden edellisvuoden 96 prosentista.