Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Mitä eroa on lehti-, voi- ja torttutaikinalla?

taikinoiden erot
Mitä eroa on lehti-, torttu- ja voitaikinalla?Shutterstock
Julkaistu 05.12.2024 14:45

Emmi Niiniaho

Lehti-, torttu- ja voitaikina voivat vaikuttaa tismalleen samanlaisilta, mutta erot raaka-aineissa saavat ne maistumaan hieman erilaisilta.

Oletko joskus harhaillut pakastealtaalla ihmetellen, kuuluuko sinun valita lehti-, torttu- vai voitaikina leipomuksesi pohjaksi?

Valinnan kanssa ei voi mennä kauhean mönkään, mutta taikinat käyttäytyvät hieman eri tavoin ja sopivat tämän takia paremmin tietyn tyyppisiin leivoksiin kuin toiset.

Suurimmat erot taikinoiden välillä ovat niihin käytetyissä rasvoissa sekä maussa.

Lue myös: Kati kehitti nerokkaita täytteitä joulutortuille – Henri Alénkin ylistää

Ohueksi kaulittu lehtitaikina

Lehtitaikina on useimmiten kasvismargariinipohjainen ja sisältää kiistanalaista palmuöljyä, mutta pakastealtaasta löytyy myös palmuöljytön versio.

pasteija

Pasteijat kannattaa valmistaa lehtitaikinasta.

Taikina sopii joulutorttujen lisäksi oikein hyvin pasteijoihin sekä muihin täytettyihin leivonnaisiin.

Myllyn Paras -sivuston mukaan lehtitaikina on kaulittu ohuemmaksi kuin voi- ja torttutaikina, minkä takia se sopii hyvin leivonnaisiin, joissa kuoritaikinan ei haluta olevan kovin paksu.

Kokeile esimerkiksi pieniä rapuleivoksia!

Torttutaikina taipuu muuhunkin kuin torttuihin

Torttutaikinan valmistuksessa on käytetty voin sijaan margariinia, minkä takia se kohoaa paremmin kuin voitaikina, kerrotaan Myllyn Paras -sivuilla.

joulutortut

Joulutortut ovat aina varma valinta torttutaikinasta valmistettaviksi.

Nimensä mukaisesti taikina sopii parhaiten tähtitorttuihin, mutta se on hyvä valinta myös muihin suolaisiin ja makeisiin cocktailpaloihin.

Kokeile esimerkiksi pipari-joulutorttuja glögimarmeladilla!

Lue myös: Nyt on nerokasta! Satu teki joulutorttuja vohveliraudalla – tyrmistyttävän hyvät tortut muutamassa minuutissa

Nimensä mukainen voitaikina

Voitaikina on nimensä mukaisesti leivottu voihin ja useimmiten sitä löytyy pakastealtaasta vähälaktoosisena.

Monen mukaan juuri voitaikinasta tulee ehdottomasti parhaimmat joulutähdet.

voisarvi

Voitaikina sopii esimerkiksi croissantteihin, eli voisarviin.

Myllyn Paras -sivuston mukaan voitaikina on lehti- ja torttutaikinaa herkempi lämpötilojen muutoksille, eli se muuttuu lämpimässä nopeasti löysäksi. Tämän takia voitaikinan käsittelyssä pitää olla tarkka ja nopea.

Voisen makunsa takia voitaikina sopii hyvin leivonnaisiin, joihin ei tule paljon täytettä.

Kokeile esimerkiksi peltilihapiirakkaa!

Wienertaikinaa pitää kohottaa

Wienertaikina sisältää voita, kananmunaa, sokeria ja kermaa. Muista taikinoista poiketen, se sisältää myös hiivaa, minkä takia wienertaikinasta valmistettuja leivonnaisia on syytä kohottaa hetki ennen paistamista.

Ainesosistaan huolimatta taikinaa löytyy pakastealtaasta laktoosittomana.

Hieman taikinan nimeen viitaten, wienertaikina sopii hyvin viinereihin, mutta myös muihin lehteviin leivonnaisiin, kuten piirakoihin, joulutorttuihin ja leivoksiin.

Lue myös: 

Valtava herkkuhitti tekee paluun! Toffifee-joulutortut katoavat pelliltä parempiin suihin hetkessä

Hups! Jelenan hauska torttumoka toi mieleen jotain ihan muuta

Katso myös: Testaa nerokkaat kuusitortut!

1:25img

Nämä joulukuusen muotoiset joulutortut valmistuvat näppärästi pakastetaikinasta ja valitsemastasi täytteestä. 

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran marraskuussa 2023.

Lähteet: Makuja-arkisto, Myllyn Paras

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on lehti-, torttu- ja voitaikinalla?Sarin mullistavat "laiskurin joulutortut" valmistuvat suorastaan nerokkaan helposti – oletko jo testannut? Tiedätkö, mitä eroa on voi-, lehti- ja torttutaikinalla? Näin valitset oikean valmistaikinan joulun leivonnaisiinMitä eroa on voitaikinalla, torttutaikinalla ja lehtitaikinalla?Jättikakku tai pienet leivokset – kääretorttupohjan voi hyödyntää monin eri tavoinPakastetaikinoista syntyvät helpot herkut pikkujouluihin – testaa vinkit

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka