Turisteille jo vuosikausia suomalaisena perinneherkkuna syötetty mämmi ei olekaan pelkästään suomalaisen keittiön tuotos.
Suomalaiset ovat syöneet jo vuosikymmeniä mämmiksi ristittyä perinneherkkua, mutta tiesitkö, että samanlaista imellettyä jälkiruokaa on nautittu myös persialaisessa kulttuurissa? Persialaisten kansojen tuntema kevääseen kuuluva imelletty sämänu valmistetaan hyvin pitkälti samalla tavalla kuin suomalainen mämmi.
Sämänuun tulee vehnän jyviä, vettä ja ruusuvettä, ja se imellytetään samalla tavalla kuin mämmi. Sämänua syödään mämmin lailla keväisin: se kuuluu keskeisesti kevään ensimmäisen päivän eli persialainen uuden vuoden tarjoiluihin. ”Persialainen mämmi” on väriltään hieman vaaleamman ruskeaa kuin suomalainen mämmi.
Suomalaiseen mämmiin käytetään vehnän sijaan ruisjauhoja ja -maltaita. Kumpikin herkku imellytetään uunissa miedossa lämpötilassa kypsentäen.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.