Mitä ihmettä? Mämmi ei olekaan vain suomalaisten keksintö
Turisteille jo vuosikausia suomalaisena perinneherkkuna syötetty mämmi ei olekaan pelkästään suomalaisen keittiön tuotos.
Suomalaiset ovat syöneet jo vuosikymmeniä mämmiksi ristittyä perinneherkkua, mutta tiesitkö, että samanlaista imellettyä jälkiruokaa on nautittu myös persialaisessa kulttuurissa? Persialaisten kansojen tuntema kevääseen kuuluva imelletty sämänu valmistetaan hyvin pitkälti samalla tavalla kuin suomalainen mämmi.
Sämänuun tulee vehnän jyviä, vettä ja ruusuvettä, ja se imellytetään samalla tavalla kuin mämmi. Sämänua syödään mämmin lailla keväisin: se kuuluu keskeisesti kevään ensimmäisen päivän eli persialainen uuden vuoden tarjoiluihin. ”Persialainen mämmi” on väriltään hieman vaaleamman ruskeaa kuin suomalainen mämmi.
Suomalaiseen mämmiin käytetään vehnän sijaan ruisjauhoja ja -maltaita. Kumpikin herkku imellytetään uunissa miedossa lämpötilassa kypsentäen.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno