Mitä tarkoittavat suodatinpussien merkinnät 1x4 ja 102? – "Harva tulee ajatelleeksi"
Suomalaiset ovat todellista kahvikansaa ja suurimmalta osalta kahvinjuojista löytyy kotoaan suodatinkahvinkeitin. Suodatinpusseja valmistava yritys Fredman paljastaa mielenkiintoisia faktoja pusseihin liittyen. Tiesitkö sinä jo näitä?
Suomalaiset juovat yli 9 kiloa kahvia vuodessa henkeä kohden ja ovat perinteisen suodatinkahvin ystäviä. Suurin osa kahvista kotitalouksissa, työpaikoilla, kahviloissa ja ravintoloissa nautitaan edelleen suodatinkahvina, useimmiten vaaleapaahtoisena.
Suomalaisten kahvinjanon sammuttamiseen kuluu myös valtava määrä suodatinpaperia.
– Suomessa käytetään vuosittain arviolta yli kaksi miljardia suodatinpussia. Keskimääräinen suomalainen kuluttaa yhden suodatinpussin joka päivä. 5,6-miljoonaisella kansalla niitä menee vuodessa reilut kaksi miljardia, Fredmanin tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo kertoo tiedotteessa.
Lue myös: Hanski kaatoi kahviinsa yli kaksi viikkoa sitten "vanhaksi" mennyttä rasvatonta maitoa ja yllättyi
Mitä tarkoittavat merkinnät 1x4 ja 102?
Jos ostat suodatinpusseja, olet varmasti törmännyt pakettien kyljessä numeromerkintöihin.
Suodatinpussien kokomerkinnät:
Kahvinsuodattimmet koossa 1x2, 1x4 ja 1x6 ovat kaikki saman muotoisia. Ainoa ero on suodattimien korkeus:
- 1x2 = 100 mm korkea
- 1x4 = 125 mm korkea
- 1x6 = 150 mm korkea
Suodatinpussit, jotka ovat koossa 101 ja 102 eivät ole yhtä korkeita, ja niiden kulmaleveys ei ole yhtä iso.
- 101 on 95 mm korkea
- 102 on 115 mm korkea
Lähde: Tingstad
– Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, mitä ne oikeasti tarkoittavat, Fredmanilta kerrotaan.
Suomessa kotien kahvinkeittimissä on yleensä V-mallinen suodatin. Pohja on samanlainen, mutta korkeus vaihtelee.
– Suodatinpapereissa on kaksi yleistä tyyppinumeroa. 1x4 tarkoittaa, että vedellä täytetystä suodattimesta saa neljä kuppia kahvia. 102 on tarkoitettu pienemmälle, kahden kupin vetoiselle suodattimelle. Numerointijärjestelmät ovat jääneet elämään rinnakkaisina. Mitä isompi jälkimmäinen numero, sitä suurempi pussin tilavuus, tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo muistuttaa tiedotteessa.
Pussin pitää istua suodattimeen hyvin, jotta kahvin aromit liukenevat tasaisesti. Suodatinpussissa on saumat, jotka taittelemalla pussi istuu täydellisesti.
Lue myös: "Itsestäänselvyys" suodatinpussin käytöstä herättää hämmennystä – pitääkö reunat taitella vai ei?
Ruskea vai valkaistu suodatinpussi, kumpi kannattaa valita?
Suodatinpusseja on olemassa sekä valkaistuja että valkaisemattomia.
Ruskea suodatinpussi valmistetaan valkaisemattomasta selluloosasta. Pauligin mukaan kaikkein tarkimmat kahviharrastajat ovat sitä mieltä, että valkaistu paperi ei maistu eikä tuoksu yhtä vahvasti kuin valkaisematon. Käsittely neutraloi maut ja tuoksut suodatinpussista. Suodatinpussien valkaisussa ei käytetä kloorin tapaisia kemikaaleja, vaan ympäristöystävällistä happivalkaisua.
Muistathan, että suodatinpussit poroineen kierrätetään biojätteeseen.
Katso myös video: Oletko kuullut ruotsalaisesta munakahvista?
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran lokakuussa 2021.
Juttua muokattu 20.9.2023 klo 10.50: Lisätty faktaboksi suodatinpussien kokoeroista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka