Miten sinä voitelet paahtoleivän? Luulit ehkä, että siihen on vain yksi tapa, mutta olet väärässä
Paahtoleivän voitelu ei olekaan niin yksioikoista kuin olit ehkä ajatellut. Miten siis saadaan aikaiseksi täydellisen rapsakka paahtoleipä?
Katso yllä olevalta videolta, miten leipä kannattaa oikeasti leikata.
Food52-ruokasivuston toimittaja selvitti erilaisia tapoja valmistaa täydellinen paahtoleipä. Selvitystyö osoitti, että sekä paahtoleivän paahtamiseen että voiteluun on olemassa useita eri koulukuntia. Mihin paahtoleipäjengiin sinä kuulut?
1. Paahda leipä paahtimessa ja voitele jääkaappikylmällä voilla
Tämä tapa lienee Suomessa se yleisin, sillä useimmat säilyttävät voita jääkaapissa ja paahtavat leivän erillisellä leivänpaahtimella. Kylmä voi levitetään paahtoleivän päälle veitsen avulla. Toimintamenetelmän huono puoli on se, että kylmänä leivän pintaan palana asetettu voi ei levity helposti. Leivän pinta saattaa hajota tai repeytyä.
Vinkkejä voin levitykseen:
Käytä kylmää voita kuin liimapuikkoa. Food52:n toimituksesta vinkataan, että kylmää voita voi hieroa lämpimän paahtoleivän pintaan liimapuikon lailla.
Käytä juustohöylää! Höylää voipaketista juuri sopivan ohuita siivuja paahtoleivän päälle.
Käytä raastinta. Ilmeisesti jotkut ovat keksineet myös hyödyntää raastinta voin hienontamiseen. Toisaalta, miksi ei?
2. Paahda leipä paahtimessa ja voitele huoneenlämpöisellä voilla
Tiesithän, että suolattua voita voi myös säilyttää huoneenlämmössä? Jos voi pakataan ilmatiiviiseen rasiaan jokaisen käyttökerran jälkeen, se säilyy pöydällä jopa kahden viikon ajan. Huomio, että voi täytyy silti säilyttää viileähkössä paikassa, eikä esimerkiksi suorassa auringonvalossa. Keittiötarvikeliikkeistä löydät oikeanlaisen rasian voin säilyttämistä varten.
3. Levitä paahtoleivälle huoneenlämpöistä voita – ja paahda vasta sitten
Jos voitelet leivän ensin ja paahdat vasta sitten, lopputulos on rapsakampi ja mehevämpi! Huomio, että tämä menetelmä sopii vain uunimallisille leipägrilleille. Voit toki paahtaa leivän myös normaalissa uunissa grillivastuksen alla. Älä kuitenkaan missään nimessä laita voideltua leipää normaaliin leivänpaahtimeen.
4. Sulata voi paistinpannulla ja lisää paahtoleipä
Tämä paahtamismenetelmä lähentelee jo paistamista, mutta lopputulos on tietysti erityisen herkullinen. Sopii hitaisiin aamuihin!
Lähde: Food52
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"